Marco Kroon in cassatie tegen veroordeling voor ‘respectloos gedrag’ tijdens carnaval

Print
Marco Kroon in cassatie tegen veroordeling voor ‘respectloos gedrag’ tijdens carnaval

Marco Kroon komt aan bij de rechtbank. Afbeelding: ANP

Majoor Marco Kroon gaat in cassatie tegen zijn veroordeling in hoger beroep tot 80 uur taakstraf en een boete van 120 euro. Dat heeft zijn advocaat laten weten. Het is nog niet duidelijk wanneer de Hoge Raad zich over de kwestie zal buigen.

Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, werd afgelopen week door de militaire kamer van het gerechtshof in Arnhem veroordeeld voor het mishandelen van een agent door hem een kopstoot te geven, het beledigen van een agente door haar zijn geslachtsdeel te tonen en wildplassen.

Wildplassen

Kroon werd vorig jaar tijdens het carnaval in Den Bosch betrapt op wildplassen. Volgens de militaire kamer heeft hij zich tijdens carnaval „respectloos gedragen”. Hij had als publiek figuur een voorbeeldfunctie, luidt de uitspraak in hoger beroep.

Het hof sprak de majoor vrij van schennis van de eerbaarheid, omdat het tonen van zijn geslachtsdeel aan de agente niet seksueel van aard was. Wel ziet de militaire kamer dit als een belediging van een ambtenaar in functie. ,,Het was kwetsend en beledigend voor de agente”, aldus het hof in zijn arrest.

Kikkerkoning

Over het wildplassen zelf oordeelt het hof dat Kroon, die verkleed als kikkerkoning carnaval vierde, rekening had moeten houden met zijn blaasproblemen. ,,Het is aannemelijk dat hij urologische klachten heeft en meer dan gemiddeld moet plassen, maar dat zijn omstandigheden waar hij rekening mee dient te houden.” Het hof noemt wildplassen „een ergerlijke overtreding”.

,,Na nadere bestudering van het arrest van het hof is de verdediging van majoor Kroon tot de conclusie gekomen dat het hof in deze uitspraak op meerdere punten onvoldoende is ingegaan op een aantal verweren van de verdediging”, schrijft de advocaat van Kroon, Geert-Jan Knoops.

,,Majoor Kroon hoopt dat de Hoge Raad in cassatie alsnog zal oordelen dat het hof op een aantal verweren had moeten ingaan, waaronder het feit dat tijdens zijn arrestatie er in strijd is gehandeld met de regeling Geweldsbeheersing politie, waardoor hij blijvend letsel aan zijn handen heeft overgehouden.”

Kroon had eerder al aangifte gedaan tegen de politieagenten die hem in de boeien sloegen, waardoor hij letsel opliep.

Lees ook: Militair Marco Kroon tot taakstraf veroordeeld voor wangedrag tijdens carnaval

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu