L1, de oudste regionale omroep van Nederland, bestaat 75 jaar

Print
L1, de oudste regionale omroep van Nederland, bestaat 75 jaar

De ROZ-studio in 1987. Afbeelding: Peter Schols

Maastricht / Itteren -

Limburg kreeg op kerstavond precies 75 jaar geleden als eerste provincie een regionale publieke omroep.

De toenmalige Regionale Omroep Zuid (ROZ) begon op 24 december 1945 om 18:30 uur zijn eerste radio-uitzending. Dat gebeurde met behulp van een zendmast van het Amerikaanse leger op vliegveld Beek, het huidige Maastricht Aachen Airport.

De kersverse omroep maakte toen onderdeel uit van Radio Herrijzend Nederland en stond onder toezicht van het Militair Gezag.

Voorganger van L1

De ROZ was de voorganger van de huidige regionale omroep L1. Die blikt deze donderdag uitvoering terug op het jubileum. De ROZ werd opgericht om het gezag in de roerige Zuid-Limburgse mijnstreek te herstellen. „De mijnwerkers moesten hun verantwoordelijkheid tonen voor de opbouw van de Nederlandse economie, en zorgen voor een topproductie van steenkool. Vandaar dat de overheid behoefte voelde aan een nieuw communicatiekanaal”, meldt L1.

Tot 1979 zetelde de omroep in een oud herenhuis aan de Van Hasseltkade in Maastricht. Daarna verhuisde de ROZ naar een nieuw modern gebouw aan de Bankastraat. In 1988 werd de organisatie omgedoopt tot Omroep Limburg.

L1, de oudste regionale omroep van Nederland, bestaat 75 jaar
De voormalige studio aan de Bankastraat in Maastricht. Foto: Harry Heuts

Televisie

Sinds 1997 maakt de omroep ook tv-programma’s. Door een fusie met TV8 in 1999 kreeg de omroep zijn huidige naam L1. Sinds 2005 is L1 gevestigd in de Maastrichtse wijk Amby.

Gouverneur Theo Bovens onthult donderdag een herinneringstegel voor het L1-gebouw. Met de opening van de gerenoveerde radiostudio’s geeft de gouverneur het startsein voor het jubileumjaar. L1 staat de komende twaalf maanden geregeld stil bij het jubileum. Donderdag halen onder meer oud-presentatoren herinneringen op.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu