‘Drukte bij pakketbezorgers leidt tot gevaarlijk rijgedrag’

Print
‘Drukte bij pakketbezorgers leidt tot gevaarlijk rijgedrag’

Afbeelding: Caspar Huurdeman

Nu de winkels dicht zijn en consumenten massaal online inkopen doen, zijn er veel meer bestelwagens op straat. EenVandaag meldt dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) dit jaar al meer dan 1350 meldingen kreeg van overlast door bestelwagens: een recordaantal. ,,De koeriersdiensten staan, zeker nu, onder enorme druk. Dat zet aan tot gevaarlijk rijgedrag. Zeker in de woonwijken waar kinderen spelen moeten we dat echt niet willen,” aldus VVN.

Ruud Wassenaar, voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie, ziet ook dat bestelwagens regelmatig bij ongelukken betrokken zijn. Hij ziet vooral kleine schades. ,,Die zitten vaak aan de achterkant en aan de rechterkant, waar de dode hoek zit. Je kan moeilijk om de wagen heen kijken.”

Lees ook: Limburgse fietskoeriers draaien overuren: ‘200 kilometer op een dag is geen uitzondering’

Postbedrijven zouden volgens hem iets moeten doen aan de werkdruk van de bezorgers. ,,Chauffeurs moeten vaak dertig pakketjes in een uur afleveren. Dat is 2 minuten per stop: praktisch onhaalbaar. Dat houd je even vol, maar niet 10 uur op een dag. Dit mechanisme verbetert de verkeersveiligheid in elk geval niet.”

Postbedrijven PostNL en DHL weerspreken dat. ,,De meeste bezorgers van DHL zijn in vaste dienst en worden betaald op basis van uurloon en niet per pakje. Er is geen enkele reden om onredelijke prestaties te verlangen, die gehaast weggedrag in de hand werken”, laat een woordvoerder van DHL weten aan de redactie van EenVandaag.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu