RIVM registreert fors meer nieuwe coronabesmettingen

Print
RIVM registreert fors meer nieuwe coronabesmettingen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 11.555 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd.

Dat zijn er ruim duizend meer dan het instituut woensdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 10.432 positieve testresultaten gemeld.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Tussen woensdag en donderdagochtend zijn 89 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 106. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

Amsterdam telde opnieuw de meeste nieuwe besmettingen: 438. Daarna volgen Rotterdam (310 positieve tests) en Den Haag (244 gevallen). Op regionaal niveau spant Utrecht de kroon, met 817 gemelde besmettingen tussen woensdag- en donderdagochtend. In de afgelopen zeven dagen kregen meer dan 80.000 mensen in Nederland een positief testresultaat.

Steeds verder opgelopen

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet daarin verandering te brengen. De maatregelen gingen in op 15 december, negen dagen geleden. Een duidelijk effect is nog niet te zien in de dagelijkse besmettingscijfers.

Van alle mensen die coronaklachten krijgen, ontwikkelt 99 procent die binnen tien dagen na de besmetting. Gemiddeld is de incubatietijd van het virus volgens het RIVM vijf tot zes dagen. Niet iedereen laat zich bij de allereerste klachten testen. Tussen het afspreken van een test en de uitslag zit gemiddeld ook nog 41 uur. Het is dus goed mogelijk dat mensen die nu positief zijn getest, het virus nog voor het ingaan van de lockdown hebben opgelopen.

Iets meer coronapatiënten op verpleegafdeling, iets minder op ic

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag slechts licht toegenomen, met 13 in totaal. In totaal zijn nu 2302 coronapatiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Alleen op verpleegafdelingen was een toename. Op de intensive cares werd het juist iets rustiger. Daar liggen nu 590 patiënten met Covid-19, 13 minder dan een dag eerder. Zes van deze coronapatiënten liggen op de ic in Duitsland, één meer dan woensdag.

Het aantal coronapatiënten bleef woensdag gelijk. Dinsdag steeg het nog fors, met in totaal 127 extra patiënten. Door de drukte in ziekenhuizen worden veel reguliere behandelingen die geen haast hebben uitgesteld.

De afgelopen weken nam het aantal coronabesmettingen flink toe. Daarna steeg het aantal ziekenhuisopnames. De verwachting is dat de drukte in de ziekenhuizen nog verder zal toenemen, ook als door de lockdown het aantal nieuwe besmettingen binnenkort zal gaan afnemen, zoals het kabinet hoopt. Een lager aantal besmettingen heeft pas na enige tijd effect op de ziekenhuisopnames.

Het LCPS probeert de drukte zo goed mogelijk over het land te verdelen. In de afgelopen 24 uur zijn 19 coronapatiënten verplaatst naar een andere regio, onder wie 4 ic-patiënten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu