Paus pleit in kerstboodschap voor het eerlijk delen van vaccins

Print
Paus pleit in kerstboodschap voor het eerlijk delen van vaccins

Paus Franciscus. Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Paus Franciscus heeft landen in zijn kerstboodschap opgeroepen hun coronavaccins te delen. Hij zei dat geen „muren van nationalisme” gebouwd moeten worden tegen een viruspandemie „die geen grenzen kent”.

„Moge de zoon van God een geest van internationale samenwerking hernieuwen onder politieke leiders, te beginnen met de gezondheidszorg, zodat iedereen toegang zal krijgen tot vaccins en behandelingen”, zei de paus. „We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

De paus hield zijn traditionele Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) niet zoals gebruikelijk vanaf het pauselijke balkon voor een vol Sint-Pietersplein. In Italië is een strenge lockdown van kracht vanwege de coronasituatie. Ditmaal zat de paus binnen en gaf zijn kerstzegen virtueel.

De sociale en economische gevolgen van de pandemie vormden het belangrijkste thema van de kerstgroet van de katholieke kerkleider. Hij zei dat de uitbraak de economische en sociale ongelijkheid heeft vergroot. Ook stond hij stil bij „de ecologische crisis” en bij de diverse humanitaire crises op de wereld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu