Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft vrijwel gelijk

Print
Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft vrijwel gelijk

Afbeelding: AD/Frank Jansen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 11.550 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd.

Dat zijn er ongeveer even veel als het instituut er donderdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 11.529 positieve testresultaten gemeld.

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 97 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 89. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

Lees ook: LIVE | Verpleeghuis verliest 20 procent bewoners, Belgen eisen bij de grens negatieve test

Nog geen effect

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet daarin verandering te brengen. De maatregelen gingen in op 15 december, tien dagen geleden. Een effect is nog niet te zien in de dagelijkse besmettingscijfers.

Van alle mensen die coronaklachten krijgen, ontwikkelt 99 procent die binnen tien dagen na de besmetting. Gemiddeld is de incubatietijd van het virus volgens het RIVM vijf tot zes dagen. Niet iedereen laat zich bij de allereerste klachten direct testen. Tussen het afspreken van een test en de uitslag zit gemiddeld ook nog 41 uur. Het is dus mogelijk dat mensen die nu positief zijn getest, het virus nog net voor het ingaan van de lockdown hebben opgelopen.

Rotterdam was vrijdag de gemeente met de meeste nieuwe besmettingen: 307. Daarna volgen Amsterdam (303 positieve tests) en Almere (181 gevallen). Op regionaal niveau spant Utrecht nog steeds de kroon, met 1051 gemelde besmettingen tussen donderdag- en vrijdagochtend. Twente volgt met 793 gevallen. In de afgelopen zeven dagen kregen bijna 80.000 mensen in Nederland een positief testresultaat.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu