Zeer besmettelijke Britse coronamutatie duikt opnieuw op in Nederland

 © ANP

In de regio Rotterdam Rijnmond is ten minste één persoon besmet geraakt met een nieuwe variant van het coronavirus. Het is, voor zover bekend, de derde Nederlander die deze zeer besmettelijke variant heeft opgelopen.

Jorien de Wit Bron: ANP

De GGD Rotterdam-Rijnmond doet nog volop onderzoek en kan nog geen verdere details geven over de besmetting of over hoe de patiënt besmet geraakt is. Eerder deze week werd bekend dat twee mensen uit de regio Amsterdam de nieuwe coronavariant hebben gehad. Hoe zij dat hebben opgelopen is onduidelijk. De besmette personen en hun naasten hebben geen reis naar het Verenigd Koninkrijk gemaakt.

Lees ook: Moeten we ons zorgen maken om mutatie coronavirus?

Besmettelijker

De gemuteerde variant van het coronavirus waart al langer rond in het Verenigd Koninkrijk en in Zuid-Afrika. Deze variant zou tot 70 procent besmettelijker zijn dan het ‘normale’ coronavirus en dat levert zorgen op. Niet voor niets sloot Nederland binnen korte tijd de transportverbindingen voor Engeland en later ook Zuid-Afrika om deze virusmutatie zoveel mogelijk buiten de landsgrenzen te houden.

Viruswetenschappers zeggen dat waakzaamheid geboden is, maar er van paniek nog geen sprake is. Dat blijkt ook uit de reactie van de GGD. ,,Het lag in de lijn der verwachting dat er meerdere besmettingen zouden komen. Dat is ook wat het RIVM al eerder aangaf’’, zegt Rachida Bouali, woordvoerder van GGD Rotterdam-Rijnmond. ,,Het is heel erg vervelend en met deze variant moeten we extra alert zijn. De cijfers blijven ook nog steeds stijgen. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt’’, aldus Bouali.

Niet zieker

Het lijkt erop dat coronapatiënten die besmet zijn met de nieuwe variant, niet zieker worden maar er worden wel meer mensen tegelijk ziek. Het reproductiegetal zou hoger liggen.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de ontwikkelde coronavaccins niet zullen werken bij de gemuteerde varianten van het virus. Farmaceuten testen de vaccins daar nog op. Viroloog Ab Osterhaus sluit niet uit dat het vaccin uiteindelijk een aanpassing nodig heeft. ,,Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Dat doen we bij influenza ook. Influenza en hiv muteren vele malen sneller dan een coronavirus.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal