België haalt ontvoerd kind terug uit kamp in Syrië

Print
België haalt ontvoerd kind terug uit kamp in Syrië

Foto ter illustratie. Afbeelding: AFP

België heeft op eerste kerstdag een 9-jarige jongen uit Syrië gerepatrieerd. De moeder had het kind in 2014 tegen de wil van de vader meegenomen naar Syrië, waar ze zich wilde aansluiten bij radicaalislamitische IS-strijders in hun eigen staat (kalifaat).

Het kind is op verzoek van de moeder weggehaald uit een gevangenenkamp in Roj, aan de Turkse grens.

Tijdens een bezoek van de organisatie Child Focus onlangs aan het kamp had de moeder aangegeven dat ze wilde dat haar zoon kon terugkeren naar zijn vader, die in België gebleven was. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn daarop contacten gelegd met de Koerdische autoriteiten in het noordoosten van Syrië.

Nederlandse jihadisten

Het Koerdische Hawar persagentschap publiceerde beelden waarin de Koerdische autoriteiten worden bedankt voor de hulp bij „de repatriëring van een kind dat door de ene ouder, tegen de wil van de andere, werd ontvoerd”.

In kampen in het noordoosten van Syrië zitten ook nog Nederlandse jihadisten vast.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee