Eerste coronavaccins zaterdagochtend gearriveerd in Nederland

 © Getty Images

Bron: ANP

De eerste 10.000 coronavaccins van Pfizer en BioNTech zijn zaterdagochtend gearriveerd bij het bedrijf Movianto in Oss, waar ze voorlopig worden opgeslagen. De vaccins komen van de Pfizer-fabriek in Puurs, een plaats in de Belgische provincie Antwerpen.

De twee dozen met de vaccins zijn in een kleine vrachtwagen vanuit België naar Oss gebracht. Vanaf de grens bij Hazeldonk werd het transport begeleid door vier politieagenten op motoren. Ook reed een auto van de eigen beveiliging van Pfizer mee.

Movianto (230 medewerkers) heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma, jaarlijks verzorgt het de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie. De komende dagen en weken volgen meer zendingen van Pfizer tot een (voorlopig) totaal van vier miljoen doses. De vaccins worden opgeslagen in 24 speciaal daartoe bestemde diepvriezers in het bedrijf. Elke diepvriezer is goed voor 288 kartonnen doosjes, met elk 975 doses.

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA keurde het vaccin van Pfizer en BioNTech afgelopen maandag goed. De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland heeft plaats op 8 januari.

Historisch

Site-manager Michiel Heller van het bedrijf in Oss sprak zaterdag van „een historisch moment”. Na maanden voorbereiding zijn de vaccins eindelijk binnen, zei hij. „Dit project is de kers op de taart van wat wij hier doen.”

In Oss controleerden twee medewerkers van het RIVM de eerste twee verpakkingen met Pfizer-vaccins, voordat die de diepvries in gingen. Ook werden de geneesmiddelen goed geregistreerd, zodat achteraf kan worden nagegaan waar de vaccins zijn afgeleverd. In de nacht van 7 op 8 januari worden de vaccins uit de diepvries gehaald. Dan gaan ze met een soort bakkerskarren naar een koeling in het bedrijf om daar te ontdooien. Van daaruit kunnen ze op 8 januari in de vroege ochtend worden gedistribueerd naar de vaccinatiecentra.

Na ontdooien zijn de vaccins nog vijf dagen bruikbaar, mits ze gedurende die tijd worden bewaard in een koelkast met temperaturen van tussen de 2 en 8 graden. Eenmaal binnengebracht in een vaccinatiecentrum zijn ze nog twee uur bruikbaar, aldus Heller.

Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Movianto is actief in twaalf landen en heeft daar meer dan twintig depots. In de Benelux heeft Movianto er drie: één in Oss en twee in België, in Aalst en Houdeng-Goegnies. Het bedrijf in Oss wordt in verband met de opslag van het Pfizer-pvaccin beveiligd door de marechaussee.

Opslagbehoefte

Movianto is volgens Heller in Nederland marktleider op het gebied van hoogwaardige medicijnen. Het bedrijf in Oss wordt volgend jaar fors uitgebreid, vanwege de toename van de opslagbehoefte, en als gevolg van het coronavirus, aldus Heller.

De gemeente Oss meldde eerder dat het ministerie van VWS heeft gekozen voor Movianto omdat dit „een hooggekwalificeerd logistiek bedrijf is dat gespecialiseerd is in opslag en vervoer van geneesmiddelen”. Het bedrijf heeft ervaring met opslag en transport voor een vaccinatieprogramma, doordat het jaarlijks de bevoorrading voor de landelijke griepvaccinatie verzorgt, aldus de gemeente.

Oproep

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA keurde het vaccin van Pfizer en BioNTech afgelopen maandag goed. De eerste vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland heeft plaats op 8 januari. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen zullen als eersten een oproep ontvangen.

Movianto is onderdeel van het Franse familiebedrijf Walden, een van de grootste logistieke dienstverleners van de farmaceutische industrie in Europa. Movianto is actief in twaalf landen en heeft daar meer dan twintig depots. In de Benelux heeft Movianto er drie: één in Oss en twee in België, in Aalst en Houdeng-Goegnies.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal