Onze Taal roept anderhalvemetersamenleving ook uit tot woord 2020; Mark Rutte is Taalstaatmeester

 © Getty Images/iStockphoto

Bron: ANP

Ook het genootschap Onze Taal heeft, in navolging van woordenboek Van Dale, anderhalvemetersamenleving uitgeroepen tot woord van het jaar 2020. Dat maakte directeur Vibeke Roeper zaterdag bekend in het programma De Taalstaat.

Eerder riep ook Van Dale anderhalvemetersamenleving uit tot woord van het jaar. Aan de verkiezing van het woordenboek, met woorden die in het jaar zelf zijn ontstaan, kan iedereen meedoen. Onze Taal kiest elk jaar voor een woord dat het beste het jaar samenvat en typeert. Hiervoor kunnen ook woorden in aanmerking komen die niet in het jaar zelf zijn ontstaan.

Op de tweede plaats staat het woord huidhonger. De derde plek was voor het woord hamsteren in gebarentaal. Hamsteren werd in deze variant populair dankzij gebarentolk Irma Sluis, die het woord tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte uitbeeldde.

Taalstaatmeester

Overigens is premier Mark Rutte zaterdag in het programma uitgeroepen tot de Taalstaatmeester van 2020. Volgens de jury, bestaande uit schrijver Ellen Deckwitz, journalist Sven Kockelmann en taalwetenschapper René Appel, toonde Rutte „zich niet alleen een bekwaam crisismanager in onzekere tijden, maar hij maakte vooral indruk met zijn toespraken.”

Na de televisietoespraak van Rutte op 14 december besloot de jury de premier als elfde toe te voegen aan de lijst genomineerden. De speech, die werd verstoord door protestanten die buiten het Torentje op fluitjes bliezen en op potten en pannen sloegen, wordt door de jury „historisch” genoemd. „Daarin werd in zuivere, directe taal de situatie scherp geschetst, evenals de daaruit voortvloeiende maatregelen, die hij in rustige (metaforenvrije) taal adequaat toelichtte.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal