Amerikaanse filmprijs voor Lies Visschedijk

 © ANP Kippa

Actrice Lies Visschedijk uit Heel heeft een Amerikaanse filmprijs in de wacht gesleept voor haar rol in de Nederlandse thriller De Veroordeling. Ook haar tegenspeler Fedja van Huêt werd bekroond door de jury van een speciale online editie van het Seattle Film Festival.

RedactieBron: ANP

Visschedijk kreeg de prijs voor beste actrice. Van Huêt werd bekroond tot beste acteur. In totaal won De Veroordeling maar liefst zes prijzen. De film won ook de Grote Juryprijs. Daarnaast werden Yorick van Wageningen (beste bijrol), regisseur Sander Burger en scenarist Bert Bouma verrast met een award, maakte producent BIND zaterdag bekend.

Lees ook: Lies Visschedijk over haar rol in ‘Het A-Woord’: ‘Je moet jezelf op losse schroeven durven zetten’

De film De Veroordeling is een reconstructie van de Deventer moordzaak. De zaak ging over de moord op de weduwe Jaqueline Wittenberg in 1999 en staat inmiddels te boek als een van de langstlopende uit de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht. Daarbij ging het om de vraag of er in de de rechtszaak tegen Ernest Louwes sprake is geweest van een ernstige justitiële dwaling.

Smartengeld

Louwes werd voor de moord veroordeeld en zat acht jaar vast. Hij heeft altijd ontkend. Maurice de Hond bepleitte, zonder substantieel bewijs, dat ‘de klusjesman’ van de weduwe de moord zou hebben gepleegd. Hij herhaalde deze beschuldigingen veelvuldig in de media, maar zijn theorieën bleken niet te kloppen. De Hond werd via een civiele procedure veroordeeld voor smaad en moest een recordbedrag aan smartengeld betalen.

Van Huêt speelt de rol van onderzoeksjournalist Bas Haan, die zich in de zaak vastbeet. Van Wageningen speelt de rol van ‘klusjesman’ Michaël en Visschedijk is te zien als Meike, de vriendin van de ‘klusjesman’. De Veroordeling gaat naar verwachting op 15 april in première. Dit zal mede afhangen van de lockdown en de vraag hoe lang de bioscopen precies dicht moeten blijven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal