Afhaalrestaurant met bijna 2000 jaar oude etensresten blootgelegd in Pompeï

 © Hollandse Hoogte / AFP

Archeologen hebben in het Italiaanse Pompeï een spectaculaire vondst gedaan: een afhaalrestaurant met in de aardewerken potten etensresten van bijna 2.000 jaar oud. Op de fatale dag van de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 die de stad onder een dikke laag gloeiende as en vulkanisch gesteente begroef, konden klanten kiezen voor eend, geit, vis en slak.

Matthias Van Den BosscheBron: AD

Goed bewaarde fresco’s sieren de voorkant van de toonbank met kleurrijke afbeeldingen van eenden, een haan en een hond. De eerste twee behoorden tot het dagelijkse aanbod, de laatste was allicht louter decoratief. Romeinen aten geen hondenvlees. Ook een schildering van vermoedelijk de godin Amphitrite op haar zeepaard is blootgelegd.

 © Hollandse Hoogte / AFP

De winkel moet gewoon open zijn geweest tijdens de vulkaanuitbarsting. Archeologen troffen botten van meerdere mensen en een hondenskelet aan.

Deze eetgelegenheden worden ‘thermopolia’ genoemd. Voorbijgangers konden er warme gerechten kopen, te meer omdat enkel rijke Romeinen over een eigen keuken beschikten. Pompeï met ongeveer 12.000 inwoners moet honderden gelijkaardige eetzaken hebben gehad. Beschilderingen van zulke hoge kwaliteit zijn niet eerder ontdekt.

 © Hollandse Hoogte / AFP

 © Hollandse Hoogte / AFP

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal