Gemeente voortaan verplicht tot aanbieden schuldhulpverlening bij problemen

Print
Gemeente voortaan verplicht tot aanbieden schuldhulpverlening bij problemen

Mensen met betalingsproblemen komen vanaf 1 januari sneller in beeld. Afbeelding: Gemeente Eijsden-Margraten

Zuid-Limburg / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Valkenburg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe -

De gemeente gaat zich vanaf 1 januari nadrukkelijker bezighouden met schuldhulpverlening. Dat is het gevolg van een wijziging in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening die dan in werking treedt.

De wetswijziging behelst dat woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven de mogelijkheid krijgen om in een vroeg stadium gegevens van mensen met betalingsachterstanden uit te wisselen met gemeenten. Zij hebben hiervoor niet eerst toestemming nodig van de klant. De aanpassing heeft volgens de rijksoverheid tot doel mensen met financiële problemen eerder in beeld te krijgen, zodat schuldhulpverlening kan worden aangeboden.

Lees ook: Acht grootste Limburgse woningcorporaties zetten schouders onder schuldenprobleem huurders

Gemeenten hebben hierin overigens geen keus, maar zijn vanaf 1 januari wettelijk verplicht om mensen na een schuldsignaal uit te nodigen voor een gesprek. Het staat burgers vrij deze hulp te accepteren dan wel af te wijzen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu