Veldrijder geeft kniestoot aan kleuter, politie start zoekactie

Print
Veldrijder geeft kniestoot aan kleuter, politie start zoekactie

De man droeg een grijze jas, zwarte wielerbroek, een bril met oranje glazen, gele handschoenen en een gele wielerhelm. Afbeelding: AD/RV

Wat een prachtige winterwandeling op de besneeuwde Hoge Venen in de Belgische Ardennen moest worden, is vrijdag door toedoen van een ongeduldige fietser helemaal verpest voor een Belgisch gezin. De man gaf een kniestoot aan een vijfjarig kind en reed doodleuk verder. De politie is op zoek naar de fietser en heeft een opsporingsbericht verspreid.

Op kerstdag 25 december trokken Patrick Mpasa, zijn echtgenote en hun twee jonge kinderen naar de Baraque Michel. Het gezin was rond drie uur aan het wandelen op een smal pad toen een veldrijder achter hen naderde. In de massaal gedeelde video is een geluid te horen dat kan doorgaan voor een soort fietsbel. Het vijfjarig meisje en haar moeder hoorden hem in ieder geval niet.

Geschrokken

De fietser wilde niet vertragen en vond het nodig een ‘sanctie’ uit te delen. Op het moment dat hij het kind voorbijreed, aarzelde de man niet om zijn knie uit te steken. Hij raakte het meisje in de bovenrug waardoor ze ten val kwam. Alsof er niets aan de hand was, zette de gehaaste veldrijder zijn tocht verder. Het kind was geschrokken en liep gelukkig geen verwondingen op. Een onthutste Patrick legde het tafereel met zijn smartphone vast.

In de beelden is ‘pas op, pas op’ te horen. De vader - zelf veelvuldig fietser - kon de man staande houden. Deze verklaarde dat hij zijn bel had gebruikt. Excuses konden er niet van af. De familie heeft achteraf klacht ingediend bij de politie. Op sociale media in Franstalig België wordt het filmpje druk gedeeld.

Getuigen

De Federale Politie heeft nu een opsporingsbericht verspreid. De fietser is rond de 50 jaar oud en normaal gebouwd. Hij heeft waarschijnlijk een snor en baard die bedekt werden door een gele nekwarmer. Tijdens de gebeurtenissen droeg hij een grijze jas, een zwarte wielerbroek, een bril met oranje glazen, gele handschoenen en een gele wielerhelm.

Veldrijder geeft kniestoot aan kleuter, politie start zoekactie
De gezochte fietser is rond de 50 jaar oud en normaal gebouwd. Hij heeft waarschijnlijk een snor en baard die bedekt werden door een gele nekwarmer. Foto: Federale Politie

Hij reed met een zwart/gele mountainbike. In het kader van dit feit wordt aan alle getuigen gevraagd om contact op te nemen met de politie. Ook aan de fietser zelf wordt gevraagd om zich te melden.

De GRACQ, de Franstalige evenknie van de Fietsersbond, is niet te spreken over ‘het onacceptabele gedrag’ van de veldrijder. Als fietser moet hij prioriteit verlenen ten aanzien van de zwakkere weggebruikers, wat hier de wandelaars zijn. ,,En deze regel geldt ook voor paden in natuurgebied. De fietser wil zijn tempo behouden, maar dit rechtvaardigt zijn optreden helemaal niet.”

Het is niet duidelijk of de man wel mocht fietsen op de route in kwestie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu