Trump zet alsnog handtekening onder coronasteunpakket VS

Print
Trump zet alsnog handtekening onder coronasteunpakket VS

Afbeelding: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft onverwacht toch zijn handtekening gezet onder een door het Congres goedgekeurd steunpakket voor de Amerikaanse burgers en economie. Dat bevestigt een medewerker van de Amerikaanse regering. De Amerikaanse president twitterde zelf zondagavond al dat er goed nieuws aan zat te komen.

Het Amerikaanse Congres keurde het steunpakket ter waarde van 900 miljard dollar (735 miljard euro) vorige week maandag na maandenlange onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen eindelijk goed. Trump weigerde er in eerste instantie echter zijn handtekening onder te zetten. Hij noemde het pakket ‘een schande’. Hij wilde dat de waarde van een steuncheque voor de meeste Amerikanen zou worden verhoogd van 600 naar 2.000 dollar en dat ‘verspillende en onnodige elementen’ uit de nota zouden worden geschrapt.

Zaterdag liep de eerdere steunregeling af voor Amerikanen die hun baan hebben verloren in de coronacrisis. Trump kreeg de voorbije dagen daarom veel kritiek dat hij het nieuwe steunpakket niet wilde goedkeuren. Volgens zijn opvolger Joe Biden zou de weigering van de huidige president om zijn handtekening te zetten onder het coronasteunpakket ‘verwoestende gevolgen’ hebben. ,,Ongeveer 10 miljoen Amerikanen zullen hun werkloosheidsuitkering verliezen’’, benadrukte Biden zaterdag nog.

Het is onduidelijk waarom de president het pakket nu wel heeft goedgekeurd. Met de handtekening gaf hij ook zijn goedkeuring aan de federale begroting van 1,4 biljoen dollar en voorkwam daarmee een ‘shutdown’ van de federale overheid. Hierdoor kunnen de salarissen van bijvoorbeeld overheidsmedewerkers en defensiepersoneel doorbetaald worden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu