André Rieu blikt terug op rampjaar 2020: ‘Ik ben massaal taarten gaan bakken’

Print
André Rieu blikt terug op rampjaar 2020: ‘Ik ben massaal taarten gaan bakken’

Afbeelding: ANP Kippa

Maastricht / Itteren -

Violist André Rieu (71) voelt zich hard getroffen door de coronacrisis. Het afgelopen jaar staat voor ‘de koning van de wals’ in schril contrast met vorige jaren toen hij over de hele wereld reisde met zijn Johann Strauss Orkest en kolossale shows. ,,Ik ben maar massaal begonnen bakken”, vertelt hij.

Rieu vindt het vreemd om opnieuw thuis te moeten zitten tijdens de tweede lockdown, maar al bij al vermaakt hij zich wel. De wereldberoemde violist is namelijk aan het bakken geslagen. ,,Als ik op tour ben, kan ik nooit meteen slapen door al die adrenaline in mijn lijf. Dan kijk ik bakvideo’s op mijn telefoon om rustig te worden”, vertelt hij. ,,En nu heb ik de tijd om er zelf mee te experimenteren. Van slagroomtaarten met oranje versiersels voor Koningsdag tot een chocoladetaart met muzieknoten van de wals erop. Het hele huis ruikt lekker en de hele straat eet inmiddels een puntje mee. Het is erg gezellig.”

Lees ook: Coronacrisis zet vette streep door Rieu-concerten op het Vrijthof: ‘Dit is kloete’

De taarten hielpen bij het vergeten van de harde klap. ,,Ik heb al sinds maart geen inkomsten en zit thuis”, vervolgt de Maastrichtenaar, die zijn tour naar onder meer Amerika, Engeland en Denemarken maar blijft verplaatsen. In plaats van optreden probeert hij via andere wegen nog wel zijn fans te bereiken, denk aan het virtuele concert ‘Magical Maastricht’. En hij bracht een plaat uit met kerstmuziek van concerten van vorig jaar.

Lelijke mondkapjes

André staat te popelen om weer voor een massa op te treden. ,,Ik weet niet of ik dat eerste concert zonder een traantje doorkom”, zegt hij. ,,En ik ben doodzenuwachtig.” Maar hij is er klaar voor, zelfs als hij morgen al op het podium zou moeten staan. ,,Ik ken alles uit mijn hoofd en met een beetje repeteren ben ik weer helemaal terug.”

De coronamaatregelen, zoals de verplichte mondkapjes, stemmen hem wel droevig, al vindt hij het heel belangrijk om ze goed te dragen en de regels op te volgen. ,,Maar het is toch afschuwelijk om te zien. Alleen al om die reden zou ik nooit chirurg kunnen worden. De kostuums van onze shows zien er toch wat feestelijker uit”, besluit de wereldberoemde violist.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu