Heemkundevereniging brengt tijdschrift uit over het werk van Joseph Cuypers in Geleen

Print
Heemkundevereniging brengt tijdschrift uit over het werk van Joseph Cuypers in Geleen

Joseph Cuypers. Afbeelding: Archieffoto De Limburger

Geleen -

Heemkundevereniging Geleen heeft de laatste editie van het driejaarlijkse magazine geheel gewijd aan Joseph Cuypers. Het verhaal is geschreven door Cuyperskenner Gert van Kleef.

De Staatsmijn Maurits zou in zijn type de grootste van de wereld worden, waardoor er voor de exploitatie veel medewerkers nodig waren die vooral in Geleen gehuisvest moesten worden. Tot de bouw van de Staatsmijn Maurits (1915-1923) was Geleen een dorpje van ruim 3.000 inwoners, bestaande uit de kernen Geleen (Oud-Geleen), Lutterade, Spaans Neerbeek en Krawinkel. In 1950 waren er dat al meer dan 21.000 inwoners.

Uitbreidingsplannen

In deze periode van onstuimige groei werd Joseph Cuypers gevraagd te werken aan de daarvoor benodigde uitbreidingsplannen, waarmee niet alleen de huidige bebouwing kon worden uitgebreid, maar ook de drie toen nog afzonderlijke kernen moesten worden verbonden met een nieuw centrum. Het magazine beschrijft in drie periodes hoe Cuypers Geleen een metamorfose gaf. Cuypers ontwierp voor hij in Geleen aan de slag ging onder andere de Sint-Bavokathedraal in Haarlem en de Effectenbeurs in Amsterdam.

Lees ook: Heemkundevereniging Geleen start podcast

Het tijdschrift van Heemkundevereniging Geleen heet ‘De waardering van het werk van Joseph Cuypers in Geleen’ en is rijk gedocumenteerd met foto’s, tekeningen, ontwerpschetsen en kaartmateriaal. Het 52 pagina tellende verhaal is geschreven door Cuyperskenner Gert van Kleef, woonachtig in Amsterdam.

Liefhebbers kunnen het tijdschrift bestellen voor 6 euro bij Heemkundevereniging Geleen, via info@heemkunde-geleen.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu