Lowlandsbaas: corona heeft nog jaren impact op festivalbranche

Festivalpubliek bij Lowlands. © Brunopress/AD

Volgens Lowlandsbaas Eric van Eerdenburg zal de coronacrisis de festivalbranche nog jaren parten spelen. „Het is een enorm kaartenhuis dat op zo’n moment instort”, vertelt de directeur maandag, te gast bij Art Rooijakkers’ radioshow Big Five bij BNR.

Redactie

De steunmaatregelen zijn volgens Van Eerdenburg dan ook onvoldoende. „Die garanderen niet dat je er ongeschonden uitkomt”, zegt hij. „Dit jaar heeft alleen Lowlands naar schatting al 1,5 miljoen euro gekost.”

Lees ook: Vooruitkijken naar de Limburgse festivalzomer: moeten we nu ook 2021 afschrijven?

De boekers en organisaties achter het festival, zoals Mojo Concerts bij Lowlands, hebben het nog lang zwaar te verduren. „Op het moment dat het weer opengaat duurt het minimaal een half jaar voordat het tourcircuit weer op zijn benen staat”, zegt Van Eerdenburg, die in oktober een derde van zijn personeel moest ontslaan.

„Verzekeraars verzekeren de tour niet meer, dus iedereen doet heel voorzichtig. De grotere namen zeggen nu 2022 of zelfs 2023. Daar zijn wij afhankelijk van.” Hij verwacht van 2021 daarom nog maar weinig. „Dat wordt sowieso een mager jaar, 2022 wordt nog een beetje op gang komen. In 2023 zijn we pas weer full force, als er niets meer tussenkomt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal