Overheid mag zes maanden langer optreden als ‘herverzekeraar’ om economie op gan te houden

Print
Overheid mag zes maanden langer optreden als ‘herverzekeraar’ om economie op gan te houden

Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Afbeelding: European Press Agency (EPA)

De overheid en de kredietverzekeraars gaan zes maanden langer optreden als herverzekeraar voor uitstaande en toekomstige leverancierskredieten die verzekerd zijn bij de Nederlandse kredietverzekeraars. De Europese Commissie is akkoord met de verlenging tot en met 30 juni 2021.

De noodzaak tot verlenging is door de nieuwe lockdown alleen maar duidelijker geworden. Doel van de regeling is dat het voor bedrijven mogelijk blijft om op krediet te bestellen bij leveranciers. Door de verlenging houden ze voorlopig toegang tot leverancierskrediet en werkkapitaalfinanciering.

Sinds de herverzekering in juni van dit jaar formeel van start is gegaan, ontvangt de Nederlandse overheid maandelijks uitgebreide rapportages van de verzekeraars. Hieruit blijkt dat de maatregel tot nu toe het beoogde effect heeft gehad. Namelijk het voorkomen van het grootschalig verlagen en intrekken van kredietlimieten door een toegenomen kredietrisico.

De schades lopen sinds de zomer wel weer iets op, maar mede dankzij het pakket aan overheidsmaatregelen blijft de verwachte toename van het aantal faillissementen uit.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu