Forse daling aantal coronagevallen, toename van ziekenhuisopnames

 © AD/Johan van der Heijden

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 7453 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 15 december.

Redactie Bron: ANP

Toen was er sprake van een computerstoring en konden veel positieve tests niet worden geregistreerd. Of dat ook nu het geval is, is niet bekend. Ook is het niet duidelijk of de daling verband houdt met de kerstdagen.

Zondag meldde het RIVM ruim 9000 nieuwe gevallen en zaterdag bijna 9900. In de dagen daarvoor kwam het cijfer boven de 10.000 uit.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 44. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms pas een tijd later doorgegeven. Op zondag waren 29 sterfgevallen gemeld.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 70.000 positieve tests geregistreerd. Dat is minder dan in de week ervoor, toen het RIVM ruim 79.000 meldingen kreeg.

Het is de derde dag op rij dat het dagcijfer lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen week.

Ziekenhuisopnames

Het totale aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, is nu opgelopen tot 2573. Dat is het hoogste aantal sinds 3 november. Op die dag piekte de drukte in de ziekenhuizen door de tweede coronagolf en waren 2653 patiënten opgenomen.

Ten opzichte van zondag steeg het aantal opgenomen Covid-19-patiënten met 152. Dat is de grootste toename in een dag sinds mei, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het bijhouden van de gegevens.

Verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 273 coronapatiënten opgenomen en 148 mensen zien vertrekken naar de intensive care, huis of revalidatiecentrum. Daardoor steeg het aantal coronapatiënten in de klinieken met 125 naar 1922.

Grootste toename

Intensive cares namen 54 coronapatiënten op, terwijl 27 mensen de ic verlieten. Hoeveel van hen genoeg opgeknapt waren en hoeveel van hen zijn overleden, is niet bekend. In totaal steeg het aantal coronapatiënten op de ic’s met 27. Dat is de grootste toename op de ic’s in een etmaal sinds 24 oktober.

Intensive cares hebben in totaal nog 250 bedden over, zowel voor coronapatiënten als voor mensen met andere klachten. Op verpleegafdelingen zijn nog meer dan 2000 bedden beschikbaar voor coronapatiënten en anderen. In totaal hebben de Nederlandse ziekenhuizen dus nog plek voor ongeveer 2300 mensen, wat neerkomt op gemiddeld ongeveer twintig bedden per ziekenhuis.

Op zaterdag hadden de ziekenhuizen meer dan 3200 bedden beschikbaar. In twee dagen tijd zijn dus ongeveer duizend bedden komen te vervallen.

Overal in het land is het druk, en dat maakt het moeilijk om patiënten te spreiden. In de afgelopen 24 uur zijn elf coronapatiënten overgebracht naar andere delen van het land. In de laatste twee weken zijn 149 mensen verplaatst, tegen 205 in de twee weken

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal