Vertrouwen in de koning flink gedaald: ‘Rapportcijfer voor dit jaar is onvoldoende’

Print
Vertrouwen in de koning flink gedaald: ‘Rapportcijfer voor dit jaar is onvoldoende’

Koning Willem-Alexander. Afbeelding: RVD/ Paul Tolenaar

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander heeft dit coronajaar een flinke deuk opgelopen. Nog maar 47 procent van de Nederlanders heeft tamelijk veel of veel vertrouwen in de vorst, dit was in april van dit jaar nog 76 procent. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur.

Niet alleen het vertrouwen in de koning is gedaald, ook over zijn functioneren zijn Nederlanders minder tevreden. Waren in april van dit jaar nog 67 procent (heel) tevreden met de werkzaamheden van Willem-Alexander, in december is dat slechts 51 procent. Het aantal Nederlanders dat (zeer) ontevreden is over het functioneren van de koning is ook gestegen van 3 naar 14 procent.

Lees ook: Nederlanders zijn het koningshuis dit jaar minder gaan waarderen

Koningshuisverslaggever Jeroen Schmale noemt het een onhandig jaar voor de Oranjes. „Het rapportcijfer is een onvoldoende. Er was één hoogtepunt, dat was de toespraak van de koning op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking. Maar over 20 jaar denken we niet terug aan de toespraak op de Dam, maar aan die historische knieval voor die slecht geplande reis naar Griekenland.”

Onverstandig

Het was ook niet de eerste fout, die het koningspaar maakte rond de coronaregels, herinnert Schmale zich. „Deze zomer stonden ze ook met een ober iets te dichtbij te poseren in Griekenland. Maar toen waren de maatregelen voor ons allemaal een beetje minder belangrijk.”

Uit de enquête blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders de trip van de koninklijke familie in het najaar ook onverstandig vond. Bijna 70 procent denkt dat het schadelijk was voor het imago van de koninklijke familie. Wel is ongeveer 40 procent van de Nederlanders het erover eens dat het koningspaar wel solidair is geweest, tegenover 25 procent die daar anders over denkt.

De coronacrisis is sowieso een probleem voor de Oranjes, stelt Schmale. „In pr hebben ze daar best wel wat last van gehad. De monarchie is gebaat bij zichtbaarheid. Pers kan maar beperkt uitgenodigd worden en aan bezoeken kan niet veel ruchtbaarheid worden gegeven, omdat het dan te druk wordt. Die zichtbaarheid is juist nu heel moeilijk.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu