Per fiets de wereld rond: een omweggetje via de Noordkaap en dan pas naar het oosten

 © Ben en Linda

Tot nu toe hebben we 6.646 km door Europa gefietst: Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Griekenland.

Redactie

Onze reis is een once in a lifetime-ervaring met ups en downs. Het vergt veel flexibiliteit en doorzettingsvermogen.

Linda Reimersdahl en Ben van Baardwijk uit Maastricht vertrokken half juni voor een fietstocht rond de wereld. Over pakweg zeven jaar zijn ze terug. Lees hier regelmatig hun reisblog.

Onze bagage is de grootste hersenbreker. We hebben al 18 kilo bagage naar huis gestuurd. Minder bagage maakt het beklimmen van hoge bergen makkelijker. Toch hebben we nog altijd heel veel bagage. Allemaal verdeeld over onze Arkel tassen en Duc-Kit Pro-duffels.

De tassen hangen aan weerszijden van onze banden op Tubus-dragers. De duffels liggen op de bagagedrager. We binden ze vast met snelbinders en een bagagenet.

Water- en hufterproof

Zowel de tassen als de duffels zijn waterdicht. Als iemand ons wil helpen met onze bagage moeten we er altijd opletten dat de Arkel tassen op de juiste manier worden gedragen. Het koord om ze op de dragers te bevestigen is namelijk geen handvat. De duffels kunnen maar op één manier worden gedragen en lijken tot nu toe onverwoestbaar.

Naast het verlagen van ons bagagegewicht hebben we onderweg nog enkele wijzigingen aangebracht.

Fietserhand

Ander stuur en andere handvatten: Linda heeft pijn haar linkerhand. Ze heeft last van een zogeheten fietserhand. De Vakantiefietser heeft ons een ander stuur aangeboden met een back sweep van 12 graden. Dit stuur hebben we begin september gemonteerd. Van Ergon hebben we andere handvatten gekregen: de GP5 biedt meer handposities. We hebben de nieuwe grepen nog niet echt geprobeerd. We zijn benieuwd hoe dit allemaal uitpakt als we weer gaan fietsen.

Meer lezen en foto’s bekijken: Abonneer je hier op het blog van Linda en Ben

Tubeless: het kost veel moeite om de banden van de carbonvelgen te halen. Idworx heeft ons geadviseerd om tubeless te rijden. We hebben nu 2.431 km tubeless gefietst en zijn erg blij met deze verandering.

Water en rust: het advies is om 150 tot 300 ml te drinken voor elke 15 tot 20 minuten fietsen. Wij fietsen (zonder pauzes) 5 uur per dag, dat is 4,5 liter water. We nemen nu 5 liter water per dag mee. ‘s Avonds bekijken we de route van de volgende dag om te beslissen waar we stoppen op basis van het aantal kilometers en beklimmingen;

Winterpauze

We hebben nu een winterpauze in Griekenland. In februari willen we onze reis verder naar het oosten voortzetten door Turkije, Iran en de ‘Stanlanden’. Als we in februari vertrekken, kunnen we de benodigde visa in Ankara niet aanvragen. De meeste grenzen naar het oosten zijn nog gesloten.

Waarschijnlijk moeten we tot na de zomer wachten voordat we weer vrij over de hele wereld kunnen reizen. Bovendien lijkt het ons veiliger en makkelijker om voorlopig in Europa te blijven. Daarom zijn we van plan om eerst naar de Noordkaap te fietsen voordat we verder naar het oosten gaan. We hadden dit rondje op het einde van onze wereldreis gepland. Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Slowakije zijn onze bonus.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal