Doden door zware aardbeving in Kroatië, onder wie 12-jarig meisje

Print
Doden door zware aardbeving in Kroatië, onder wie 12-jarig meisje

Hulpverleners halen iemand onder het puin uit in de plaats Petrinja. Afbeelding: Twitter/Kroatische Rode Kruis

Door de zware aardbeving die Kroatië dinsdag aan het begin van de middag trof, zijn zeker zeven doden gevallen, waaronder een 12-jarig meisje. Ze werd bedolven onder het puin. Ook zijn tientallen mensen gewond geraakt. Lokale media melden dat de hoofdstad Zagreb grotendeels zonder elektriciteit zat na de beving. De ziekenhuizen werden geëvacueerd.

Het European Mediterranean Seismological Centre zei dat een aardbeving met een kracht van 6,3 plaatsvond op 46 kilometer ten zuidoosten van Zagreb. Hetzelfde gebied werd maandag getroffen door een lichtere beving. De beving van dinsdagmiddag zou tot in Noord-Italië, Oostenrijk en Zuid-Duitsland zijn gevoeld. Het Kroatische Rode Kruis meldt op Twitter dat er sprake is van een ‘zeer ernstige situatie’.

Doden door zware aardbeving in Kroatië, onder wie 12-jarig meisje
Foto: AD Graphics

De beving heeft zich voorgedaan in de historische regio Banovina, nabij de plaatsen Petrinja en Sisak. Volgens Darinko Dumbović, burgemeester van Petrinja, is de halve stad verwoest. ,,Het centrum van mijn stad bestaat niet meer. Er is een meisje dood en er liggen mensen onder ingestorte gebouwen. Het is net Hiroshima, de helft van de stad is weggevaagd. We hebben hulp nodig.” Twintig inwoners van de stad zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Het Kroatische leger is inmiddels ingezet in de stad. Bewoners worden gewaarschuwd vooral weg te blijven uit de buurt van oude gebouwen die nog steeds kunnen instorten.

Geen huis onbeschadigd

De regionale televisiezender N1 was ter plaatse in Petrinja, op 46 kilometer van Zagreb, om verslag te doen van de gevolgen van de aardbeving van maandag. Op beelden is te zien hoe brandweerlieden het puin van auto’s afhalen. Op andere beelden is te zien hoe iemand onder de brokstukken vandaan wordt gehaald.

Ook de stad Glina is zwaar getroffen. Volgens berichten is daar geen huis onbeschadigd. ,,Alle daken zijn kapot. Mijn zoon ging helpen bij een ingestort flatgebouw om mensen onder het puin vandaan te halen. Hij neemt zijn telefoon niet meer op. Alle lijnen zijn uitgevallen. De schade is groter dan tijdens de oorlog”, aldus bewoonster Sabina Soldan in een liveblog van 24-Sata.

In paniek de straat op

Lokale media melden dat mensen in de hoofdstad Zagreb in paniek de straat op vluchtten. Velen ontvluchtten de stad en negeerden het reisverbod dat was opgelegd wegens de coronapandemie. Ook druppelen de eerste berichten binnen van gewonden. Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken roept mensen, in het bijzonder zij die in beschadigde panden wonen, op om buiten te blijven en de kalmte te bewaren.

De Kroatische premier Andrej Plenkovic laat weten dat hij op weg is naar Petrinja. Eurocommissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarčič staat volgens de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ook klaar om naar het rampgebied af te reizen zodra de situatie dat toelaat.

EU-hulp toegezegd

EU-president Charles Michel heeft direct na de aardbeving Kroatië alle nodige hulp toegezegd. ,,We volgen de situatie in Zagreb na de verwoestende aardbeving op de voet’’, sprak Michel. ,,Onze gedachten gaan uit naar de gewonden en de werkers in de frontlinie.” In maart was er in Kroatië eveneens een aardbeving. Daar bij vielen toen één dode en 27 gewonden.

De autoriteiten in Slovenië zeiden dat de kerncentrale van Krsko tijdelijk werd stilgelegd na de aardbeving. De energiecentrale is gezamenlijk eigendom van Slovenië en Kroatië en bevindt zich nabij hun grens.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat de gedachten van Nederland bij Kroatië zijn en de slachtoffers en hun families. ,,Nederland staat klaar om Kroatië te steunen bij het aanpakken van de nasleep van deze vreselijke ramp’’, twittert hij.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu