Ondanks dat Nederlanders meer geld over hielden, is er minder vrijwillig afgelost op hypotheek

 © ANP

ANP

Tijdens de gedeeltelijke lockdown in het voorjaar hebben de besparingen van Nederlandse huishoudens een vlucht genomen. Maar er is niet meer vrijwillig afgelost op hypotheken, constateert De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder noemt dit „opvallend”.

De vrije besparingen van alle huishoudens opgeteld stegen in het tweede kwartaal met 12,4 miljard euro ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Mensen hebben waarschijnlijk vooral veel vakantiegeld opzijgezet, aangezien de mogelijkheid om op vakantie te gaan door de virusuitbraak erg werd beperkt. Er werd bijna 11 miljard euro extra bijgeschreven op lopende- en spaarrekeningen bij banken dan een jaar eerder.

Normaal gesproken vormen de vrijwillige aflossingen ook een substantieel deel van de besparingen, zegt DNB. Maar dit keer werd er juist minder extra afgelost. In totaal ging het in het tweede kwartaal om zo’n 3,5 miljard euro, naar schatting zo’n 340 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. En in het derde kwartaal was het beeld niet anders, weet de centrale bank nu al op basis van voorlopige cijfers over die periode.

Mogelijks speelt mee dat mensen vanwege de onzekerheid van de crisis hun geld bij de hand willen houden. Als het wordt gestoken in het aflossen van de hypotheek kan het niet meer eenvoudig worden aangewend om bijvoorbeeld een inkomensterugval of onverwachte uitgave op te vangen.

Alleen jongere huishoudens losten meer af dan verleden jaar. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat zij juist in deze tijd hun financiële risico’s willen verlagen, stelt DNB. Het gemiddelde vrijwillig afgeloste bedrag onder de groep van mensen tot 35 jaar steeg fors, van zo’n 22.000 euro naar circa 38.000 euro

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal