Kwalificaties Australian Open vinden plaats in Qatar en Dubai

Vier Nederlandse tennissters gaan komende maand naar Dubai, met als doel om zich daar te plaatsen voor de Australian Open.

Net als bij de mannen wordt ook het kwalificatietoernooi voor de vrouwen niet in Melbourne gehouden, maar elders. De tennissers doen dat van 10 tot en met 13 januari in Doha, de tennissters op dezelfde dagen in Dubai.

Hulp

Lesley Pattinama-Kerkhove, Indy de Vroome, Bibiane Schoofs en Richèl Hogenkamp hebben zich samen met nog 124 tennissters ingeschreven voor de kwalificaties. „We waarderen de hulp van onze vrienden en collega’s uit Dubai voor het huisvesten van de kwalificaties voor de Australian Open”, zegt toernooidirecteur Craig Tiley, die twee weken geleden al aankondigde dat de mannen hun kwalificatie afwerken in Doha. Op 9 januari is de loting voor beide kwalificatietoernooien.

Bij de mannen hopen Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Robin Haase zich te plaatsen voor het eerste grandslamtoernooi van het jaar, dat vanwege de coronamaatregelen in Australië met drie weken is opgeschoven. De Australian Open wordt nu gehouden van 8 tot en met 21 februari.

Quarantaine

Om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooien, moeten de tennissers en tennissters in Doha en Dubai drie partijen winnen. De deelnemers die zich kwalificeren, gaan bij aankomst in Melbourne eerst twee weken in quarantaine. Ze mogen wel enkele uren per dag hun kamer af om te trainen.

Arantxa Rus is op basis van haar plek op de wereldranglijst al zeker van deelname. Kiki Bertens, de nummer 9 van de wereld, doet alleen mee aan de Australian Open als ze op tijd hersteld is van haar achillespeesoperatie. Bertens dacht in eerste instantie dat het grandslamtoernooi zeker te vroeg voor haar zou komen. De Westlandse herstelt echter voorspoedig en het verschuiven van de Australian Open van januari naar februari geeft haar wat meer tijd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal