Aantal coronagevallen afgelopen week gedaald

Print
Aantal coronagevallen afgelopen week gedaald

Afbeelding: AD/Robin Utrecht

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland daalt. Maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog niet of dat toe te schrijven is aan de lockdown die twee weken geleden inging, of dat het komt door de kerstperiode.

„Maar ook is het mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen. Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn”, aldus het instituut.

Lees ook: Aantal nieuwe coronabesmettingen stabiliseert, maar Limburg blijft nationaal pieken

In de afgelopen week zijn 67.388 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is bijna 12 procent minder dan de week ervoor. Toen kreeg het RIVM 82.340 meldingen. Het komt neer op een daling van bijna 12 procent. Onder die 82.340 meldingen waren ongeveer 6000 positieve tests van de week daarvoor, die door een computerstoring niet konden worden doorgegeven.

In de afgelopen week zijn minder mensen getest. Bijna 439.000 mensen lieten zich testen. In de week ervoor ging het om bijna 480.000 mensen. Die tests leverden ook minder coronagevallen op, het percentage positieve tests daalde van 13,7 naar 13,0.

Nieuwe gevallen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7561 nieuwe coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vrijwel gelijk aan maandag, toen het instituut 7438 gevallen meldde. Op zaterdag en zondag kwamen er ruim 9000 positieve tests bij en in de dagen ervoor meer dan 10.000.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Of de daling door de kerstdagen of door de lockdown komt, kan het RIVM nog niet zeggen.

Hoogste aantal doden

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal wel fors. De gezondheidsdiensten registreerden dat 171 mensen aan het virus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds half april, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Onder de sterfgevallen die de afgelopen 24 uur zijn gemeld, zijn dertien mensen uit Apeldoorn, het hoogste aantal van het land.

Het reproductiegetal daalde van 1,25 naar 1,15, wat betekent dat het coronavirus zich iets minder snel verspreidt. Een getal van 1,15 betekent dat een groep van honderd mensen gemiddeld 115 anderen aansteekt. Hoe verder het cijfer onder de 1 komt, hoe sneller de uitbraak tot stilstand kan worden gebracht.

Het aantal meldingen daalde in alle regio’s, maar vooral in Amsterdam-Amstelland, Utrecht en Midden- en West-Brabant. Ook in elke leeftijdsgroep daalde het aantal vastgestelde besmettingen, maar naar verhouding was die daling het grootst onder 13- tot 17-jarigen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu