Gezond en toch comfort food: hutspot met zoete aardappel, spekjes en wortel

Print
Gezond en toch comfort food: hutspot met zoete aardappel, spekjes en wortel

Afbeelding: Studio Philippi

In geen jaren is zoete aardappel zo populair als nu. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen familie van onze Hollandse pieper.

De naam zoete aardappel zet je meteen op het verkeerde been, want de zoete aardappel is geen aardappel, maar een knolgroente. Net als bij de gewone aardappel kent de zoete aardappel ook veel rassen, die onderling in smaak, maar vooral in kleur verschillen: van wit en paars tot de meest bekende oranje zoete aardappel. Het oranje vruchtvlees en de zoete smaak doen denken aan pompoen en wortel.

Qua bereiding zit de zoete aardappel weer wel vaak in de voetsporen van de gewone aardappel: koken voor puree, bakken, roosteren, frituren en poffen kan allemaal. In veel gerechten kun je de gewone aardappel dan ook prima helemaal of gedeeltelijk vervangen door zoete aardappel. Vandaag een hutspot waarbij de helft van de aardappel is vervangen door zoete aardappel. Met uiteraard knapperige spekjes en een heerlijke venkeljus.

Hutspot met zoete aardappel

Bereidingsduur 30 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

50 gram roomboter

3 uien, gesnipperd

2 tenen knoflook, gepeld en gekneusd

500 gram winterpeen, in stukken

750 gram zoete aardappelen, geschild en in stukken

750 gram kruimige aardappelen, geschild en in stukken

3 eetlepels olijfolie

200 gram gerookt spek, in blokjes

2 theelepel venkelzaad

2 eetlepel gembersiroop

verse munt

- pureestamper

Bereiding

1. Smelt in een pan de boter. Fruit de ui en knoflook 2 minuten. Verdeel de wortel en alle aardappelen over de ui. Schenk zoveel water erbij tot alles net is bedekt. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de aardappelen met de wortel afgedekt in 20 minuten gaar.

2. Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Voeg de spekblokjes met het venkelzaad toe en laat het spekvet op laag vuur uitsmelten. Nu kan ook het heerlijke venkelaroma goed vrijkomen.

3. Giet de aardappel, wortel, ui en knoflook af en vang al het kookvocht op. Stamp de aardappel en wortel grof. Voeg een scheut kookvocht toe zodat een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

4. Draai intussen het vuur onder de spekjes hoger en bak de spekblokjes goudbruin en knapperig. Schenk de gembersiroop bij het spek en bak 1 minuut mee. Voeg 100 ml kookvocht van de aardappelen toe en kook zachtjes tot je een mooie jusdikte hebt.

5. Schep de hutspot op 4 borden. Maak een kuiltje en schep de spekjes-venkeljus erin. Garneer met wat verse munt.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen