Onderzoek naar schijnconstructies en onderbetaling bij regionale omroepen

Print
Onderzoek naar schijnconstructies en onderbetaling bij regionale omroepen

Afbeelding: Getty Images

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet onderzoek naar schijnconstructies en het onderbetalen van medewerkers van regionale omroepen.

Dat gebeurt op verzoek van vakbond FNV. Het onderzoek spitst zich toe op RTV Oost en Omroep Brabant, maar bij de meeste andere regionale omroepen zou hetzelfde aan de hand zijn, zegt de vakbond.

De Inspectie wil weten of de omroepen en de dienstverlener Tentoo, waarmee de omroepen werken, zich aan de regels houden.

De vakbond zegt in de Volkskrant een „gegrond vermoeden” te hebben dat de omroepen schijnconstructies gebruiken om de cao te ontduiken. De inspectie gaat via een steekproef en de administratie van Tentoo onderzoek doen.

Schimmig

De omroepen zouden journalisten en technici inhuren die geen werknemer zijn en geen zelfstandige, waarbij gebruik gemaakt wordt van een „schimmige fiscale constructie”; een fictief dienstverband. Op deze manier ontlopen de omroepen doorbetalen bij ziekte en kunnen medewerkers onbeperkt flexibel ingezet worden.

De inspectie verwacht zeker een half jaar met het onderzoek bezig te zijn. Daarna komt er een rapport, waarmee de vakbond eventuele stappen, zoals bijvoorbeeld een rechtszaak, kan zetten. De stichting Regionale Publieke Omroep, het overkoepelend orgaan van de regionale omroepen, ontkent in de Volkskrant dat er sprake is van doelbewust omzeilen van de wet.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu