Advocaat fietser die meisje (5) knietje gaf: ‘Houding OM is onbegrijpelijk’

Print
Advocaat fietser die meisje (5) knietje gaf: ‘Houding OM is onbegrijpelijk’

De 61-jarige fietser die het meisje een knietje gaf. Afbeelding: Federale politie België

De advocaat van de fietsende man, die op eerste kerstdag een wandelend meisje (5) liet vallen in de Belgische Ardennen, haalt uit naar de lokale autoriteiten. Volgens advocaat Philippe Culot is de houding van het parket in Luik ‘volstrekt onbegrijpelijk en disproportioneel’. Zijn cliënt bracht een nacht door op het politiebureau.

De video van het incident gaat de wereld rond. De man heeft inmiddels contact opgenomen met de ouders, maar bood niet zijn excuses aan. Hij riskeert tot een jaar celstraf voor het opzettelijk verwonden van de 5-jarige.

Lees ook: Fietser die meisje liet vallen in Ardennen voor de rechter: mogelijk jaar celstraf

Het gedrag van de vader van het meisje verklaart volgens Culot waarom de 61-jarige man wegfietste. ,,Nadat, zoals te zien is op de beelden, de vader hem onmiddellijk had aangesproken, realiseerde mijn cliënt dat het kind was gevallen. Hij stopte, excuseerde zich (iets wat de vader van het kind betwist, red.) en vroeg of het meisje oké was. Gezien de agressiviteit van de vader besloot hij verder te fietsen om geweld te voorkomen”, aldus advocaat Culot tegen het Franse SudPresse.

Sinds het nieuws heeft de zestiger te maken met een stortvloed aan haatberichten op sociale media en onder krantenartikelen. En dan zijn er ook nog de ‘spottende memes op internet’ van de fietser die massaal worden gedeeld, aldus de advocaat.

Fietser is papa en opa

,,Een immense schade voor mijn cliënt, vader van een gezin en opa van meerdere kleinkinderen.” De advocaat houdt hiervoor het parket van Luik verantwoordelijk. Hij veroordeelt ‘hun volstrekt onbegrijpelijke en disproportionele houding’ in de zaak. ,,Na het verspreiden van een opsporingsbericht, is daarna een zestiger zonder strafblad van zijn vrijheid beroofd. Het parket vond het ook nodig om aan te kondigen dat mijn cliënt een celstraf van een jaar kan krijgen.”

Lees ook: Veldrijder geeft kniestoot aan kleuter, politie start zoekactie

Volgens Culot is er geen twijfel dat de berichtgeving van het OM vijandige uitlatingen tegenover de fietser heeft aangewakkerd.

Gezondheid kind

,,De publiciteit die het Openbaar Ministerie in elke stap van deze zaak zoekt, is onaanvaardbaar en schendt het vermoeden van onschuld, noodzakelijk voor iedereen die moet verschijnen voor de rechtbank. Wat de internetgebruikers ook mogen denken, de rechter zal als enige oordelen of de feiten bewezen zijn, en of een straf - indien die er is - moet worden opgelegd.”

Culot vraagt ten slotte om de rust te bewaren. ,,De gezondheid van het kind is hier het belangrijkste.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu