Aantal moorden afgelopen jaar ongeveer gelijk, wel veel minder liquidaties

Print
Aantal moorden afgelopen jaar ongeveer gelijk, wel veel minder liquidaties

Afbeelding: Getty

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Maastricht / Itteren / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Corona heeft dit jaar op zo’n beetje alles invloed gehad, maar het aantal gevallen van moord- en doodslag is dit jaar in ons land nagenoeg hetzelfde als in 2019: 111 zaken met 115 slachtoffers is de stand van zaken nu.

Wel opvallend: er zijn dit jaar zeer weinig liquidaties in het criminele milieu geweest.

Dat blijkt uit de cijfers van Moordatlas.nl van Eric Slot, die al sinds jaar en dag alle gevallen van moord- en doodslag registreert. Niet in elk zaak is al 100 procent zeker dat het om moord of doodslag gaat, maar het aantal zal hoe dan ook weinig afwijken van 2019, 2018 en 2016. Alleen 2017 liet een opmerkelijke piek zien van 153 moorden, maar een duidelijke reden is daar niet voor.

Met 114 slachtoffers wijkt 2020 niet af van andere jaren. Wel zijn er enkele opvallende zaken: er zijn dit jaar ‘slechts’ acht liquidaties geweest. De oorzaak daarvoor ligt waarschijnlijk in het oppakken van enkele zware criminelen, onder wie Ridouan Taghi, en het kraken van de criminele chatdienst Encrochat, waardoor veel zaken konden worden opgelost en aanslagen konden worden voorkomen.

Limburg

Limburg telde in 2020 acht moorden: twee in Maastricht, twee in Blerick en één in Venlo, Bunde, Kerkrade en Simpelveld. Kijk op Moordatlas.nl voor de bijzonderheden over deze zaken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu