Weerter stadsbeiaardier luidt 2021 in met ‘CLockdown’ concert vanuit toren Sint Martinuskerk

Print
Weerter stadsbeiaardier luidt 2021 in met ‘CLockdown’ concert vanuit toren Sint Martinuskerk

Stadsbeiaardier Frank Steijns. Afbeelding: DE LIMBURGER PETER SCHOLS

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De Weerter stadsbeiaardier Frank Steijns luidt het nieuwe jaar in met een ‘CLockdown’ concert. Op Nieuwjaarsdag om 15 uur bespeelt hij het carillon van de Sint Martinuskerk. Hij wordt op zang begeleid door operazangeres Madieke Marjon.

Beide musici brengen enkele Weense walsen, maar voornamelijk operette- en musicalmuziek ten gehore. De zang van Madieke Marjon wordt versterkt door een geluidsinstallatie boven op de toren, zodat het in harmonie klinkt met de klokken. Het concert is in de hele binnenstad te horen.

Het is niet de eerste keer dat Frank Steijns dit soort muzikale stunts vanuit de toren uithaalt. Eerder zong zanger Paskal Jakobsen van BLØF al eens hoog vanaf de toren mee met Steijns aan het carillon. Bang voor een massale toeloop naar de binnenstad, zoals met dat concert, is Steijns nu niet: „Zo’n impact zal het niet hebben. Het carillon is het afgelopen jaar het ultieme coronaproof instrument gebleken. Het beiaardfestival was zowat het enige muziekfestival dat gewoon kon doorgaan afgelopen jaar. Er is genoeg ruimte in de binnenstad om met voldoende afstand te luisteren. Mensen kunnen ook gewoon het raam openzetten of vanaf het balkon luisteren.”

Het idee voor het CLockdown concert komt uit de koker van de Vrienden van de Beiaard, die zich inzetten voor speciale activiteiten rond het beroemde carillon van Weert, dat tot de mooiste en grootste van Europa wordt gerekend. Voorzitter Marleen Gresnigt: „Met dit initiatief zal er in Weert toch een traditioneel nieuwjaarsconcert kunnen plaatsvinden. We zijn dankbaar dat de gemeente Weert het initiatief gelijk enthousiast omarmde. Het is een cadeautje voor de hele binnenstad”.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu