Gezin doet aangifte van racisme tegen politie na arrestatie: ‘Camerabeelden bevestigen het verhaal’

Print
Gezin doet aangifte van racisme tegen politie na arrestatie: ‘Camerabeelden bevestigen het verhaal’

Afbeelding: ANP XTRA

Opnieuw is de Rotterdamse politie in opspraak geraakt vanwege racisme. Bij een arrestatie van een 37-jarige witte moeder, haar 45-jarige zwarte partner en hun 18-jarige zwarte zoon op de Beekmanstraat in Dordrecht zou de vader onder meer racistisch zijn bejegend.

Dat bevestigt Justin Kötter, advocaat van het Dordtse gezin. De politie neemt afstand van de uitspraken die zijn gedaan.

Op camerabeelden van de Vereniging van Eigenaars uit de Dordtse Beekmanstraat is de volledige arrestatie vastgelegd. Op die beelden is volgens Kötter ‘disproportioneel geweld’ te zien en zijn ‘meerdere racistische uitlatingen die strafbaar zijn van aard’ te horen. Namens het gezin heeft de advocaat aangifte gedaan tegen de politie van discriminatie in de uitoefening van een ambt, zware mishandeling en belediging.

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de aangifte en zegt dat het onderzoek onder haar supervisie wordt verricht door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Rotterdam. ,,Het is belangrijk om te onderzoeken wat er gebeurd is, welke uitlatingen er gedaan zijn, door wie en onder welke omstandigheden. De uitspraak die is gedaan past niet bij de politieorganisatie die we willen zijn en daar nemen we afstand van’’, laat de politie weten. ,,We kunnen nog niet inhoudelijk reageren op het incident vanwege het lopende onderzoek. Vanzelfsprekend wordt dit onderzoek met zorgvuldigheid en voortvarendheid opgepakt.’’

Politievrouw

De dag na het incident op Sinterklaasavond meldde de politie via een persbericht dat de betrokken agenten zouden zijn belaagd door de vader en zoon van het gezin, dat meerdere minderjarige kinderen heeft. ,,Het liep compleet uit de hand toen twee mannen en een vrouw de dronken verdachte probeerden te ontzetten. De vader en zoon deelden rake klappen en trappen uit en vader, een 45-jarige Dordtenaar, ging bovenop een politievrouw zitten en probeerde haar te verstikken, zo meldde de politie. ,,Een van de gezinsleden heeft twee weken in hechtenis gezeten wegens poging tot doodslag op een agent’’, laat de politie weten. Hij moet zich op 14 januari voor de rechter verantwoorden.

Gezin doet aangifte van racisme tegen politie na arrestatie: ‘Camerabeelden bevestigen het verhaal’
Justin Kötter over politie Rotterdam die zich racistisch zou hebben uitgelaten bij een arrestatie van zijn cliënten in Dordrecht. Foto: Hollandse Hoogte / ANP XTRA, fotomontage: AD

Eenzijdig persbericht

Advocaat Kötter noemt dat bericht ‘wel erg eenzijdig’. ,,Wat mij betreft was het juist geweest als de politie het volledige verhaal had opgeschreven. Want het is een feit dat de betrokken agenten weten wat zij wel of niet hebben gezegd. Dat er dan zo’n eenzijdig persbericht de wereld in wordt gestuurd, klopt niet. Vandaar dat mijn cliënten ook hun versie van het verhaal naar buiten willen brengen.’’ Zij doen dat via de Amsterdamse advocaat. ,,Want het is een doodnormaal gezin zonder strafrechtelijk verleden. Zij hebben hier ook niet om gevraagd.’’

De 37-jarige moeder van het gezin meldde Kötter direct na de arrestatie van haar man en zoon dat er racistische uitlatingen werden gedaan door de agenten. Zo zou de 45-jarige man onder meer voor ‘kutneger’ zijn uitgemaakt. Kötter: ,,Zij kwam daar onmiddellijk mee, nog voordat we de beschikking kregen over de camerabeelden van de Vereniging van Eigenaars in de Beekmanstraat. Die bevestigen haar verhaal.”

Zonder beelden met 10-0 achter

Daardoor heeft het Dordtse gezin een sterke zaak, denkt de advocaat. Zeker omdat bij kwesties waarbij mogelijk sprake is van racisme het bewijs niet altijd toereikend is. ,,Het is absoluut een voordeel. Want zonder camerabeelden sta je niet 2-0 achter in zo’n zaak, maar 10-0. We wachten nu af wat er precies uit het onderzoek komt.’’

Voor de politie-eenheid Rotterdam is de aangifte een nieuwe smet op het blazoen. Eerder dit jaar kwam al aan het licht dat meerdere agenten in een WhatsApp-groep bepaalde verdachten als ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’ op wie ze willen ‘schieten’ omschreven. Zij werden daarna op non-actief gezet.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu