Fors meer jongeren veroordeeld voor (poging) doodslag of moord

Print
Fors meer jongeren veroordeeld voor (poging) doodslag of moord

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Het aantal minderjarigen dat is veroordeeld voor moord, doodslag of een poging daartoe is de afgelopen vier jaar bijna verdubbeld.

Dat heeft RTL Nieuws recentelijk becijferd op basis van data van Nederlandse rechtbanken, het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Raad voor de Kinderbescherming.

Het aantal jongeren dat voor de rechter moest verschijnen voor het plegen van zware misdrijven nam jarenlang af, maar nu is voor het eerst weer een stijging te zien. In 2016 werden 26 personen tussen de 12 en 17 jaar veroordeeld voor moord, doodslag, of een poging daartoe. Vorig jaar ging het om 49 jongeren en dit jaar staat de teller op 46, nog zonder de cijfers van december.

Steekincidenten

Waardoor de stijging komt, is niet duidelijk. Jeugdrechter Susanne Tempel vermoedt dat het aantal steekincidenten aan het toenemen is. „Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn van de lichte toename in de moord- en doodslagcijfers. Het lijkt er dan op dat de delicten die gepleegd worden in ernst aan het toenemen zijn.”

Overigens is er als er naar de cijfers van zware misdrijven van 2010 en 2011 wordt gekeken, een flinke afname te zien. Toen werden respectievelijk 98 en 95 jongeren veroordeeld voor een (poging tot) moord of doodslag.

Het totaal aantal strafzaken met jongeren daalt. Vorig jaar behandelde de rechter bijna 5800 zaken met een minderjarige verdachte; vijf jaar geleden waren dat er ruim duizend meer. Dit jaar behandelden de rechtbanken, mede door de coronacrisis, minder strafzaken. Tot en met november van dit jaar behandelde de rechtbank bijna 4600 misdrijfzaken met een minderjarige verdachte.

Cybercrime

Waar de afname door komt, is niet onderzocht, laat de Raad voor de rechtspraak weten. Wel is het een dalende lijn die in heel Europa is te zien. „Een oorzaak zou kunnen zijn dat jongeren tegenwoordig veel achter de computer zitten en minder op straat rondhangen”, aldus Tempel. „Die sterke vertegenwoordiging op het internet zou wel weer tot gevolg kunnen hebben dat deze groep steeds vaker dader is van cybercrime, maar ook dat is niet met zekerheid te zeggen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu