Woede in Griekenland: toppolitici dringen massaal voor bij vaccinatie

Print
Woede in Griekenland: toppolitici dringen massaal voor bij vaccinatie

Een medewerker van het ziekenhuis in het Griekse Thessaloniki krijgt het coronavaccin toegediend. Afbeelding: AFP

Nederland moet nog beginnen met prikken, maar Griekenland zit nu al met een heus vaccinatieschandaal. Net als in de meeste EU-landen begon daar de inentingscampagne tegen het coronavirus afgelopen zondag.

Veel Grieken reageren woedend nu niet alleen ministers, maar ook hoge ambtenaren en militairen een plekje vooraan in de rij opeisen. Niet omdat ze extra vatbaar zijn, maar vanwege hun functie.

Dat president Katerina Sakellaropoulou en premier Kyriakos Mitsotakis zondag, live op tv, vlak na elkaar een spuit in hun arm kregen, kunnen de meeste mensen begrijpen. Een derde van de Grieken vertrouwt het vaccin niet en zegt zich niet te willen laten inenten. Het staatshoofd en de regeringsleider gaven met hun openbare vaccinatie het startschot voor een massacampagne die weigeraars en twijfelaars moet overtuigen. Net als overal krijgen zorgmedewerkers, ouderen en kwetsbaren voorrang.

Lijst met 126 mensen

Maar er was ook een lijst van overheidsfunctionarissen die zo belangrijk worden geacht voor het land, dat zij als eersten aan de beurt zouden komen. Daarop stonden aanvankelijk 45 mensen, maar al snel waren dat er 126. De vereniging van ziekenhuisartsen constateert geschokt dat tientallen vaccinaties van zorgmedewerkers daarom moesten worden uitgesteld. ‘Een even groot aantal ministers werd in hun plaats ingeënt. SCHANDE’, twitterde de secretaris.

Wat extra steekt, is dat veel van de functionarissen triomfantelijke foto’s van het prikmoment op sociale media deelden.

Koren op de molen

Griekenland heeft inmiddels meer dan 90.000 doses binnen van het Pfizervaccin, dus de onvrede betreft een relatief klein aantal gevallen. Maar de voorkeursbehandeling is koren op de molen van tegenstanders van de regering.

Woede in Griekenland: toppolitici dringen massaal voor bij vaccinatie
Voormalig premier van Griekenland Alexis Tsipras. Foto: EPA

„Ministers en topambtenaren in de rij voor een selfie met het vaccin, op een moment dat er zelfs niet genoeg is voor artsen en verplegers die in de frontlinie staan. Terwijl burgers misschien moeten wachten tot het eind van de zomer voor ze worden ingeënt”, fulmineerde oppositieleider en voormalig premier Alexis Tsipras. „Dat is geen symbolisch gebaar, maar een cadeau voor hooggeplaatste politici.” Overigens werd Tsipras zelf maandag ook gevaccineerd.

Mitsotakis zette de vaccinatie voor ‘functionarissen met voorrang omwille van het functioneren van de regering’ per direct stop. Tot dan toe waren er 66 van de 126 ingeënt. De rest mag pas als de gewone Griek aan de beurt komt, verklaarde een regeringswoordvoerder. Ook zei ze de prikselfies te betreuren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu