Grote aardverschuiving in Noorwegen: ruim 700 mensen geëvacueerd

Print
Grote aardverschuiving in Noorwegen: ruim 700 mensen geëvacueerd

Afbeelding: Getty Images

De autoriteiten in Noorwegen hebben woensdag ruim zevenhonderd mensen geëvacueerd vanwege een grote aardverschuiving in het zuiden van het land.

Die trof een woonwijk in de plaats Ask, zo'n 40 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Oslo. Zeker tien personen raakten gewond, van wie één ernstig, meldt de politie. Het is nog onduidelijk of ook mensen worden vermist. Van 21 personen die in het getroffen gebied wonen, weet de politie nog niet waar ze zijn, meldt de Noorse omroep NRK. Ze kunnen elders zijn, maar ook in het getroffen gebied.

Vastzitten

„Het is een ramp”, zei premier Erna Solberg na haar bezoek aan de getroffen plek in gezelschap van minister van Justitie Monica Maeland. „Er kunnen personen vastzitten in het puin, maar we kunnen er niet zeker van zijn omdat het vakantieperiode is en mensen ook ergens anders kunnen zijn.” De premier bedankte de reddingswerkers, maar waarschuwde dat de reddingsoperatie lang kan duren. „De situatie is zo onstabiel dat het momenteel onmogelijk is om op een andere manier te zoeken dan met helikopters.”

De politie heeft bewoners opgeroepen de geëvacueerde zone niet te betreden vanwege de gevaarlijke situatie. Het gevaar bestaat dat er meer huizen instorten, zei de regiomanager van het Noorse bureau voor watervoorraad en energievoorziening NVE. De grond beweegt nog altijd. Het is volgens hem de grootste aardverschuiving in de recente geschiedenis van Noorwegen.

Donker

In het getroffen gebied bevinden zich volgens de politie veel woningen. „De omstandigheden zijn uitdagend. Het is vrij donker en het weer is slecht”, zei het hoofd van de reddingsoperatie. Hij benadrukte dat alle beschikbare middelen worden ingezet, waaronder ook helikopters.

De evacués worden ondergebracht in een hotel en daar geregistreerd. De Noorse koning Harald is flink geschrokken van de aardverschuiving in de gemeente Gjerdrum. In een reactie schrijft hij dat het ongeluk „een diepe indruk” heeft gemaakt.

„Mijn gedachten zijn bij de mensen die zijn getroffen, gewond zijn, hun huis hebben verloren en in angst en onzekerheid leven”, aldus Harald. „Ik stuur mijn oprechte hoop en maak mij zorgen om iedereen die door de ramp is getroffen.” Hij bedankte de hulpdiensten en vrijwilligers die onmiddellijk op zoek zijn gegaan naar vermisten onder veeleisende omstandigheden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu