De Jonge reageert nu niet op smeekbede Gommers en Kuipers: ‘Kom ik begin volgende week op terug’

Print
De Jonge reageert nu niet op smeekbede Gommers en Kuipers: ‘Kom ik begin volgende week op terug’

Minister Hugo de Jonge. Afbeelding: ANP

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) reageert deze week niet meer op de dringende oproep van Diederik Gommers en Ernst Kuipers om aanstaande maandag al te beginnen met het vaccineren van ziekenhuispersoneel.

Dat laat zijn woordvoerder weten. Gommers en Kuipers deden woensdagavond in Nieuwsuur de oproep aan het kabinet om maandag al te starten met het inenten van essentieel ziekenhuispersoneel. ,,Wij ziekenhuizen hebben de mogelijkheid die vaccins goed te bewaren en goed uit te delen’’, stelde Gommers. ,,Dus ik doe een oproep om die vaccins snel naar de ziekenhuizen te sturen, zodat die ziekenhuizen dat goed kunnen doen.’’

Lees ook: Gommers en Kuipers leggen bom onder kabinetsbeleid: ‘Maandag personeel ziekenhuizen vaccineren’

De kans dat dit maandag al gaat gebeuren, is echter nihil. De woordvoerder van De Jonge verwijst namelijk naar de reactie die de minister woensdagavond gaf, na een laatste kabinetsberaad. De Jonge zei toen dat hij de komende dagen gaat ‘puzzelen’ om te zien wat er mogelijk is voor het ziekenhuispersoneel.

,,Ik heb goed gehoord wat de zorg is van de ziekenhuizen, en ik begrijp die ook’’, aldus De Jonge. ,,Ik wil graag kijken hoe we daar een oplossing voor kunnen bedenken. Daarvoor geldt: dat vergt echt even puzzelen. Daar kom ik begin volgende week op terug.’’

Voorrang ic-personeel

De verwachting is dat De Jonge maandag een gewijzigde vaccinatiestrategie bekendmaakt. Een dag later, op dinsdag, onderbreekt de Tweede Kamer het kerstreces voor een debat over de coronacrisis. Het kabinet wil voor het debat duidelijkheid scheppen over de vaccinatieplannen.

Lees ook: Gommers over ic-capaciteit: ‘Ik ben niet meer hoopvol’

Volgens Haagse ingewijden is de kans groot dat ic-personeel voorrang krijgt bij het vaccineren. Op die manier hoopt het kabinet dat de acute zorg in ziekenhuizen niet verder in gevaar komt. Er zijn niet genoeg vaccins om ál het ziekenhuispersoneel meteen te vaccineren.

8 januari

De Jonge zou willen vasthouden aan 8 januari als startdatum voor de vaccinatiecampagne. Daarover zei hij woensdagavond dat het ‘uitvoeringstechnisch niet mogelijk’ is om eerder te beginnen. Volgens De Jonge gaat Nederland ‘zo snel als mogelijk, maar ook zo zorgvuldig als nodig’ prikken.

De situatie in de ziekenhuizen is nijpend. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) riep Nederlanders woensdag op om donderdagavond niet naar buiten te gaan. ,,Ga op oudejaarsavond met z’n tweeën op de bank zitten. Doe een spelletje, maar ga niet naar buiten.’’

Code zwart

Ook premier Mark Rutte noemde de druk op de ziekenhuizen ‘enorm’. ,,Als je je niet aan de regels houdt, wordt dat alleen maar meer. Het is prachtig dat we dit jaar voor de zorg hebben staan applaudisseren. Maar als je nu echt wilt helpen, houd je je aan alle voorschriften en steek je geen vuurwerk af.”

Het kabinet hoopt met een betere spreiding van patiënten over het land de coronapiek te kunnen opvangen. Zo moet ‘code zwart’, waarbij ic-artsen patiënten moeten weigeren, worden voorkomen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu