Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker eind januari 2021 in Caberg

Print
Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker eind januari 2021 in Caberg

Afbeelding: Koen Suyk / archief De Limburger

Maastricht / Itteren -

Het bevolkingsonderzoek borstkanker wordt in Caberg in Maastricht herstart vanaf eind januari 2021. Het mobiel onderzoekscentrum zal op op het parkeerterrein van winkelcentrum Caberg nabij Apotheek Caberg.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker in maart tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn er verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de coronamaatregelen.

Vrouwen uit Maastricht met de postcodes 6201, 6202 en 6211 tot en met 6219 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd die zal duren tot medio augustus 2021. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Maastricht 74,2 procent, aldus het Bevolkingsonderzoek Zuid. Van de 6882 vrouwen uit de doelgroep die hebben deelgenomen aan het onderzoek zijn 183 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit een mammografie: het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu