Reddingswerkers vinden dode na aardverschuiving in Noorwegen

Print
Reddingswerkers vinden dode na aardverschuiving in Noorwegen

De politiechef noemde de werkzaamheden een „reddingsoperatie” en „geen bergingsoperatie”, in de hoop dat het team nog overlevenden vindt. Afbeelding: EPA

Reddingswerkers hebben het eerste dodelijke slachtoffer gevonden in Noorwegen na de grote aardverschuiving in de nacht van dinsdag op woensdag. De politie maakte dat bekend tijdens een persconferentie.

Er zijn nog geen details vrijgegeven over het slachtoffer. Tot het moment van de vondst van het dodelijke slachtoffer werden nog tien mensen vermist, onder wie enkele kinderen. Reddingswerkers probeerden de afgelopen dagen overlevenden te zoeken.

Het reddingswerk gaat moeizaam, omdat de kleigrond te onstabiel is om overheen te lopen. Toch wist de politie vrijdagochtend het centrum van het getroffen gebied te bereiken.

Omstandigheden

De politiechef noemde vrijdagmiddag de werkzaamheden een „reddingsoperatie” en „geen bergingsoperatie”, in de hoop dat het team nog overlevenden vindt. Hoewel de werkzaamheden moeizaam verlopen door sneeuw en de onstabiele grond, zouden er nog overlevenden kunnen zijn. Zolang slachtoffers kunnen ademhalen, kunnen ze in de barre omstandigheden toch nog overleven, aldus de reddingswerkers.

Weggevaagd

De aardverschuiving trof een wijk in het plaatsje Ask, zo’n 40 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Oslo. Tien personen raakten gewond, van wie één ernstig. Ongeveer tien gebouwen werden weggevaagd en zo’n duizend mensen zijn geëvacueerd.