‘Seizoensstart Formule 1 op losse schroeven’

Print
‘Seizoensstart Formule 1 op losse schroeven’

Vorig jaar gooide de coronacrisis roet in het eten vlak voor de GP van Australië. Afbeelding: ANP/HH

De kans dat het Formule 1-seizoen in maart in Australië begint, lijkt steeds kleiner te worden. Verschillende buitenlandse media melden dat de race in Melbourne naar alle waarschijnlijkheid wordt uitgesteld.

De Formule 1-leiding heeft voor 2021 een recordaantal van 23 Grand Prixs op de rol staan. De seizoensopener op Melbourne staat op 21 maart geprogrammeerd. Onder meer motorsport.com meldt echter dat die race later in januari naar verwachting definitief wordt uitgesteld.

In Australië gelden strikte (reis)restricties vanwege het coronavirus. De werkzaamheden om het stratencircuit in Melbourne tijdig klaar te maken zouden deze maand moeten starten. Het grandslamtoernooi Australian Open gaat vooralsnog wel door, van 8 tot en met 21 februari. Tennissers moeten daarvoor echter twee weken in quarantaine. Eigenaren van appartementen in The Westin Melbourne willen het plan om topspelers in hun woningen te vestigen via de rechter tegenhouden, omdat ze naar eigen zeggen niet gekend zijn in die plannen.

Bahrein

De Formule 1 hanteerde vorig jaar strikte regels, waardoor er alsnog zeventien Grand Prixs werden georganiseerd. De laatste week in Abu Dhabi werd er een zogeheten biosfeer gecreëerd. Alle pakweg 1300 betrokkenen zaten samen in een geïsoleerd gebied rondom het Yas Marina Circuit, vanwege de eveneens strenge regels in Abu Dhabi. In veel andere gebieden is dat logistiek moeilijker te organiseren.

Mocht de race in Melbourne definitief worden uitgesteld naar een latere datum, dan lijkt de Grand Prix van Bahrein op 28 maart de seizoensopener te worden. Voor de (nu nog) vierde race van het seizoen, eind april, moet de plaats van bestemming ook nog worden ingevuld.