Seismisch bodemonderzoek in Nederweert naar aardwarmte

Print
Seismisch bodemonderzoek in Nederweert naar aardwarmte

Onderzoek naar aardwarmte, hier in kassengebied Californië in Grubbenvorst. Afbeelding: Stefan Koopmans

Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk -

In de gemeente Nederweert gaat volgende week een onderzoek naar aardwarmte van start. Bij dit seismisch onderzoek worden kleine ontploffingen veroorzaakt om geluidsgolven te meten.

Lees ook: Kan er in de Limburgse bodem aardwarmte gewonnen worden? Seismologisch onderzoek gaat het uitwijzen

Het bodemonderzoek wordt van 12 januari tot 8 februari door Energie Beheer Nederland (EBN) en TNO uitgevoerd in Nederweert. Dat gebeurt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en is bedoeld om te achterhalen uit welke aardlagen aardwarmte gewonnen kan worden om gebouwen mee te verwarmen. Bij het onderzoek worden eerst seismische ladingen op 20 meter diepte in de grond geplaatst. De geluidsgolven die vervolgens door de ontploffingen van die ladingen ontstaan, worden door een soort grondmicrofoons (geofoons) opgepikt. Direct omwonenden van het onderzoeksgebied worden door EBN geïnformeerd, meer informatie is te vinden op www.scanaardwarmte.nl.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →