Vegetarisch stoven

Vegetarisch stoven

Afbeelding: Studio Philippi

We kiezen steeds vaker om een dag geen of minder vlees te eten. Behalve een duurzame keuze voor mens, dier en milieu, is een vegetarische maaltijd ook afwisselend en erg lekker.

Nu steeds meer mensen flexitariërs zijn – mensen die minstens eenmaal per week geen vlees of vis eten – is vegetarisch eten de trend inmiddels voorbij. Een salade, pasta, soep of ovenschotel, tegenwoordig heeft iedereen wel een vegetarische favoriet in zijn wekelijkse kookrepertoire. Snel en makkelijk.

Stoven is het langzaam garen van ingrediënten op lage temperatuur in een ruime hoeveelheid vocht als bouillon, bier of wijn. Een bereidingstechniek die vooral geassocieerd wordt met taai vlees. Ook stevige, vaak vezelrijke groenten en peulvruchten zijn heel geschikt om te stoven.

Deze goedgevulde goulash is vegetarisch. Het vlees is vervangen door gedroogde peulvruchten. Gedroogde peulvruchten hebben veel meer smaak, houden ook na een uur stoven een stevige beet.

Kikkererwtengoulash met peterselieroom

bereidingsduur: 20 minuten + 1 uur stoven

Voor 4 personen

Ingrediënten

300 gram gedroogde kikkererwten

3 eetlepels olijfolie

3 uien, in ringen

2 tenen knoflook, fijngehakt

1 rode paprika, in reepjes

1 groene paprika, in reepjes

2 theelepels mild paprikapoeder

1 flinke eetlepel bloem

2 theelepels karwijzaad

1 blikje tomatenpuree (70 gram)

500 ml groentebouillon

4 royale eetlepels zure room

2 takjes peterselie, fijngehakt

Bereiden

1. Week de kikkererwten 8-12 uur in een kom met ruim koud water.

2. Giet de kikkererwten af. Verhit de olijfolie in een stoofpan. Bak de ui, knoflook en paprika 3 minuten. Schep de kikkererwten erdoor.

3. Bestrooi met de paprikapoeder, de bloem en het karwijzaad en bak nog 1 minuut.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

4. Schep de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee. Schenk de bouillon langs de rand in de pan. Breng tegen de kook.

5. Draai het vuur laag en stoof de kikkererwten afgedekt in 1 uur gaar. 6. Roer intussen in een kom de room los met de peterselie. Serveer de goulash met een dot peterselieroom. Lekker met stokbrood of witte rijst.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we de Limburger met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen