Video: Woningen ontruimd na vondst van mogelijke plofkraakauto in Geleen

Print

Woningen ontruimd na vondst van plofkraakauto in Geleen. Video: Track’88

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De hulpdiensten hebben woensdag in Geleen een aantal woningen en appartementen ontruimd in de Bollenstraat, omdat in een nabijgelegen garagebox een auto werd gevonden met daarin mogelijk explosieven.

De politie houdt er rekening mee dat de auto verband houdt met een plofkraak die uitgevoerd is of nog uitgevoerd had moeten worden. Het voertuig is gevonden in een garage aan de nabijgelegen Gadéstraat. Direct werd de omgeving afgezet en werden omwonenden geëvacueerd.

Toeval

De politie stuitte per toeval op de auto. Een tip over een dinsdagavond in Düsseldorf gestolen auto leidde de politie woensdagochtend naar Geleen, waar een reeks garageboxen werd doorzocht. Het voertuig waar expliciet naar werd gezocht, is niet aangetroffen. Wel een andere verdachte auto, die ook als gestolen was opgegeven. Gasflessen en draden die door de raampjes zichtbaar waren, deden alle alarmbellen rinkelen.

Video: Woningen ontruimd na vondst van mogelijke plofkraakauto in Geleen
Veel hulpdiensten waren in Geleen aanwezig. Foto: Track ‘88

De opgeroepen Explosieven Opruimingsdienst van Defensie kwam ter plaatse en onderzocht of het vermoeden dat het om explosieven gaat klopt. De dienst ontmantelde zowel de garage als de auto. Tijdens die operatie moesten in beginsel de bewoners van negen woningen en elf appartementen in de Bollenstraat hun huis uit. Een deel van hen werd opgevangen in het om de hoek gelegen sportcentrum Glanerbrook, anderen kozen voor familie of overburen, die niet weg hoefden maar wel binnen moesten blijven. Tegen de avond werd het afgezette gebied een stuk verkleind en mocht iedereen weer naar huis.

Eigenaar

Omdat het onderzoek in de box nog altijd gaande is, is nog niet bekend of de auto daadwerkelijk bestemd was voor het uitvoeren van een plofkraak. De focus ligt allereerst op het ontmantelen van de mogelijke explosieven. De politie heeft geen aanhoudingen verricht en zegt ook nog niet te weten wie de eigenaar is van de garagebox.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen