Ex-junk Carlo (46) uit Weert kreeg zijn bankstel via het noodloket

Sinds de oprichting van het noodloket in Weert, hebben zeker 100 mensen een aanvraag gedaan voor acute hulp.  © Reyer Boxem

Weert -

Wie acuut geld, spullen of eten nodig heeft, kan sinds dit jaar in Weert terecht bij het noodloket van stichting Urgente Noden. Het is de eerste en enige plek in Limburg waar mensen snel financiële hulp krijgen. „Het was óf dood, óf hulp zoeken.”

Judith Janssen

Hij zwierf op straat. Zat aan de heroïne en cocaïne en leefde elke dag met het idee dat niemand te vertrouwen is. Carlo Versteegh (46) uit Weert moest de ‘bodem bereiken’ om vervolgens hulp te kunnen vragen. „Ik wist dat ik mijn problemen niet meer kon verdoezelen door drugs te gebruiken. Het was of dood, of de gevangenis of hulp zoeken.”

Carlo, opgeleid tot buizenlegger, werd door een vriendin meegesleept naar het Zelfregiecentrum en kwam uiteindelijk terecht bij de daklozenopvangorganisatie Moveoo. Die hielp hem aan een huurwoning. Via het noodloket van de stichting Urgente Noden Weert kreeg hij geld om een wasmachine, een bankstel, televisie, kast en tafel te kopen. „Ik had anders op kratten gezeten.”

Voedselbon

Sinds de opening in maart hebben ruim honderd mensen aangeklopt bij het noodloket in Weert, dat (eenmalig) financiële steun geeft aan mensen die in financiële problemen zitten en acuut geld of voedsel nodig hebben. Zonder al te veel papierwerk en regels. Mensen die niet bij de voedselbank terecht kunnen bijvoorbeeld, of die nog wachten op een uitkering en geen beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand. Ze zitten veelal zwaar in de schulden en hebben niet de mogelijkheid gehad om te sparen.

In Weert zit het enige noodloket van Limburg, al zijn Roerdalen, Maasgouw en Echt-Susteren ook geïnteresseerd in het concept. Het idee is als volgt: Wie acuut hulp nodig heeft, moet dat via een hulpverlener aanvragen. Binnen een paar dagen is duidelijk of de aanvraag al dan niet wordt toegewezen.

„We krijgen iedere maand meer aanvragen”, zeggen Sylvia Kuipers (bestuurslid) en Ellis Pustjens (coördinator) van SUN Weert. „Een deel wijzen we af omdat blijkt dat er toch voorzieningen voorhanden zijn waar mensen terechtkunnen, zoals de bijzondere bijstand. De groep die wel onze steun krijgt, heeft het echt heel dringend nodig.”

Tandarts

Mensen met flinke schulden, maar mét een inkomen waardoor ze buiten bijzondere bijstand of voedselbanknorm vallen bijvoorbeeld. Of alleenstaanden die een nieuwe start moeten maken zonder enig bezit.

Pustjens: „Aanvragen kunnen soms heel simpel zijn. Een dame die in de opvang was terechtgekomen en gelukkig weer snel werk had gevonden bijvoorbeeld. Zij had niet de financiële middelen om een VOG-verklaring aan te vragen. SUN Weert kende een gift toe van 41 euro en mevrouw kon aan het werk. Later heeft ze aangegeven dat het vinden van werk haar enorm heeft geholpen in deze moeilijke periode.”

Ondanks corona is het aantal mensen dat hulp zocht dit jaar stabiel gebleven, al heeft het virus het wel lastiger gemaakt om fondsen te werven, zegt bestuurslid Kuipers. „Serviceclubs organiseren geen bijeenkomsten en de ondernemers zijn afwachtend. Begrijpelijk, maar voor ons een tegenvaller.” Pustjens verwacht bovendien dat komend jaar wél meer mensen aankloppen die door het na-effect van het coronavirus in de financiële problemen zijn geraakt.

Start

Het leven weer op de rit krijgen; dat is de bedoeling van het noodloket. Net dat ene zetje kunnen geven waarmee iemand vooruit kan in zijn leven, zeggen Pustjens en Kuipers. „Door snel hulp te bieden, hopen we te voorkomen dat iemand verder in de problemen komt. Doordat de aanvraag door een professionele hulpverlener moet worden gedaan, wordt de problematiek zichtbaar en kan iemand ook worden geholpen met andere problemen.”

Mensen zoals Carlo bijvoorbeeld. Hij kreeg niet alleen hulp bij het vinden van een woning en huisraad, maar sinds een poosje heeft hij ook een zinvolle dagbesteding en is hij beheerder van het opvanghuis voor daklozen. Hij maakt een praatje met de hulpverleners en met de daklozen. Dat contact en het werk geven hem zelfvertrouwen, zegt hij. „De mensen die me hebben geholpen zijn zo positief en vriendelijk. Dat had ik echt nodig. En dat ik al die spullen heb kunnen kopen, heeft me echt een boost gegeven om een nieuwe start te kunnen maken. Ik leef sober, heb niet veel geld, maar ik ben wel op de goede weg nu.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal