Vraag naar luchtvracht wereldwijd afgenomen: daling van 6,6 procent

Print
Vraag naar luchtvracht wereldwijd afgenomen: daling van 6,6 procent

Vrachtvliegtuig komt aan op MAA. Afbeelding: Annemiek Mommers

De wereldwijde vraag naar luchtvrachtvervoer bleef ook in november 2020 onder druk staan door de coronacrisis. Ook de capaciteit nam af omdat er veel minder vracht kon worden vervoerd in het ruim van passagiersvliegtuigen omdat minder werd gevlogen.

Op jaarbasis daalde de vraag naar vrachtvervoer met 6,6 procent, maakte de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend. Ten opzichte van oktober was wel een lichte verbetering van de vraag te zien.

De beschikbare capaciteit ging in vergelijking met een jaar eerder met 20 procent omlaag. Dat kwam omdat veel verkeerstoestellen aan de grond bleven staan en dus geen vracht konden meenemen. Wel werd er meer vervoerd door vrachtvliegtuigen om dit te compenseren.

De organisatie verwacht dat de vraag naar luchtvrachtvervoer ergens rond maart of april weer op het niveau van voor de crisis kan zijn. IATA-baas Alexandre de Juniac zegt dat de capaciteitsproblemen druk zullen zetten op de sector nu wordt voorbereid op de leveringen van coronavaccins in de wereld.