Hof velt oordeel over moorden Maastricht

Print
Hof velt oordeel over moorden Maastricht

Afbeelding: Nicole van den Hout

Maastricht / Itteren -

Het gerechtshof in Den Bosch doet vrijdag uitspraak in de strafzaak in hoger beroep tegen de 40-jarige Osama I. Hij wordt ervan verdacht dat hij in Maastricht op 14 december 2017 op gruwelijke wijze een 46-jarige man en kort daarna een 56-jarige vrouw om het leven heeft gebracht en twee anderen heeft verwond. Het Openbaar Ministerie heeft bevestiging van het vonnis van de rechtbank geëist: 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Lees ook: Een hoorspel vol horror: ‘Het zijn ook de ogen van Osama. Die wonen bij mij’

De Syriër sneed op de bewuste dag eerst zijn Egyptische vriend Abbas in diens woning aan Botsaartstraat de keel door en stak hem meerdere malen. Zo’n tien minuten later belde hij aan bij het huis van de Syrische Nabila aan de Joseph Postmesstraat. Hij stak haar dood toen zij de deur opendeed. Haar dochter schoot te hulp en werd door I. in het gezicht gestoken. Zij kon worden ontzet door een buurman, die I. met een moersleutel op het hoofd sloeg. Ook hij werd gestoken.

Lees ook: Justitie eist 24 jaar cel en tbs in hoger beroep voor ‘schokkende gewelddadigheden’ door Syriër Osama I. uit Maastricht

Volgens deskundigen was I. geheel ontoerekeningsvatbaar ten tijde van het extreme geweld, omdat hij in een psychose verkeerde. I. heeft verklaard dat hij werd geteisterd door demonen. Een centrale vraag is of de psychose mede is veroorzaakt door het gebruik van drugs. Eerder heeft I. aangegeven dat hij volop ‘hallucinerende pillen’ slikte en veel blowde. Volgens de rechtbank heeft I. de psychose daardoor in elk geval deels zelf veroorzaakt. Bij het hof zei hij dat hij op de dag van de moorden niets had gebruikt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen