Oud-rector grootseminarie Rolduc overleden

Print
Oud-rector grootseminarie Rolduc overleden

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Kerkrade / Eygelshoven -

De eerste rector van het grootseminarie Rolduc, pater Haye van der Meer, is op 94-jarige leeftijd in Nijmegen overleden. Jezuïet Van der Meer speelde een vooraanstaande rol in de katholieke kerk. Hij was onder meer hoofd van de kerkelijke rechtbank en lid van het kathedraal kapittel, aldus het bisdom Roermond.

Van der Meer (1927) trad in 1947 toe tot de orde der jezuïeten. Hij promoveerde in 1962 in het Oostenrijkse Innsbruck in de theologie en werd docent aan de jezuïetenopleiding Berchmanianum in Nijmegen. In 1973 werd hij rector van het door bisschop Jo Gijsen opgerichte Rolduc, waar priesters werden opgeleid. Rolduc stond in Rome zeer goed bekend. Onder meer de latere paus Benedictus XVI (Joseph Ratzinger), was adviseur van Rolduc. Veel bekende prominenten in de katholieke kerk zijn op Rolduc opgeleid.

Van der Meer vertrok in 1988 naar de kerkelijke rechtbank, waaraan hij tot 2017 verbonden bleef. Daarna verhuisde hij naar religieuze verzorgingshuis Aqua Viva in Nijmegen, waar hij deze week overleed.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu