Romeinse en Middeleeuwse resten gevonden bij aanleg waterbuffer Kruisdonk

Print
Romeinse en Middeleeuwse resten gevonden bij aanleg waterbuffer Kruisdonk

Enkele van de archeologische vondsten. Afbeelding: Waterschap Limburg

Maastricht / Itteren / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Bij de aanleg van de waterbuffer bij Kruisdonk, in het gebied van Kanjel en Gelei, zijn bij archeologisch onderzoek vondsten uit de Middeleeuwen en Romeinse tijd gedaan, meldt Waterschap Limburg.

Senior Archeoloog Gilbert Soeters van de gemeente Maastricht: „Op basis van eerdere proefsleuven in het kader van het A2-project bestond al een vermoeden dat nabij de Meerssenerweg archeologische restanten aanwezig konden zijn. Er zijn inmiddels enkele interessante Romeinse graven aangetroffen die langs de zogenaamde Via Belgica lagen. Daarnaast zijn er resten van een middeleeuws erf uit de veertiende eeuw gevonden. De opgegraven sporen en vondsten worden in beeld gebracht, geconserveerd en overgebracht naar het gemeentelijk depot in het Centre Céramique. Daarna kunnen de werkzaamheden door de aannemer worden voortgezet.”

Lees ook: De Kanjel, de beek die ooit de monumentale tuinen in de rijke Landgoederenzone met elkaar verbond, gaat weer stromen

In opdracht van het Waterschap Limburg, wordt in samenwerking met de gemeente Maastricht, de gemeente Meerssen en de Provincie Limburg gewerkt aan verbetering van het watersysteem in het gebied van Kanjel en Gelei. Het slib in de waterlopen Kanjel en Gelei en de vijvers van de landgoederen wordt verwijderd en er worden regenwaterbuffers aangelegd.

Volgende week wordt door de aannemerscombinatie gestart met de verwijdering van het slib uit de vijvers van de landgoederen. Naar verwachting zullen alle werkzaamheden rond de zomer zijn afgerond.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen