Gladheid in groot deel van het land door ijzel, code geel voor Limburg

 © Getty Images

Bron: ANP

Het KNMI waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gevaarlijke situaties in het verkeer vanwege mist en gladheid in een groot deel van het land. In het zuiden van het land is code geel van kracht in verband met lokale bevriezing van natte weggedeelten. Verder wordt in het zuiden van het land lokaal verkeer belemmerd door mist met een zicht van 200 meter of minder.

In het noorden en midden is code oranje uitgeroepen vanwege ijzel. Er zijn al diverse ongelukken gebeurd door de gladheid, meldt het instituut. De ANWB spreekt van het gebied ten noorden van de grote rivieren met uitzondering van de provincie Groningen. Volgens de ANWB is het verraderlijk weer aangezien je niet aan de natuur kunt zien dat het glad is. „Er zijn geen bomen wit of zo”, aldus een woordvoerder.

Uitstellen

Rijkswaterstaat heeft automobilisten opgeroepen hun reis waar mogelijk uit te stellen vanwege de gladheid door ijzel. „Inmiddels geldt code oranje ook voor provincies in het midden van het land. Houd ook daar rekening met gevaarlijke rij-omstandigheden door gladheid en stel je reis indien mogelijk uit. Ook in de rest van het land kan gladheid voorkomen”, twittert de dienst.

De GGD in Friesland adviseert mensen die een coronatest willen laten doen langs te komen als het weer vertrouwd is om de weg op te gaan. „Blijft het vandaag de hele dag glad? Maak dan een nieuwe afspraak voor een andere dag.”

Het KNMI verwacht dat in de tweede helft van de ochtend de gladheid en de dichte mist weer verdwijnen.

Treinverkeer

ProRail meldt dat de treindienst zaterdagochtend last ondervindt van ‘rijpvorming’. Dit is een dun ijslaagje op de bovenleiding die er razendsnel aan kan vriezen. Hierdoor krijgen treinen niet altijd voldoende spanning om optimaal te kunnen rijden. Reizigers krijgen het advies voor vertrek de reisplanner te checken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal