Gezocht: mannen met een roeping; ‘Wanneer de gedachte leeft om priester te worden, besef je ten diepste dat die niet van jouzelf komt’

Print
Gezocht: mannen met een roeping; ‘Wanneer de gedachte leeft om priester te worden, besef je ten diepste dat die niet van jouzelf komt’

Grootseminarie Rolduc zoekt heren die priester willen worden. Afbeelding: Archief De Limburger

Zuid-Limburg / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Valkenburg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe -

Het is een beroep dat de afgelopen decennia aardig aan populariteit heeft moeten inboeten, maar dat maakt de vraag naar priesters er niet minder om. Grootseminarie Rolduc in Kerkrade is daarom op zoek naar jongens of mannen die het priesterschap als lotsbestemming zien.

„Priester worden is niet kiezen voor een gewoon beroep. Het is een ‘roeping’. Je wordt ervoor uitgekozen. Wanneer de gedachte leeft om priester te worden, besef je ten diepste dat die niet van jouzelf komt. God geeft ze in, Hij roept”, schrijft het seminarie op haar website.

Lees ook: Columnist Gerard Kessels: Hoe ik God verloor en weer een beetje terugvond

Het priesterbestaan staat tegenwoordig echter in meerdere opzichten in schril contrast met de tijdgeest en de geneugten des levens die daarbij horen. Dat kán een uitdaging zijn: „Een priester blijft ongehuwd en leeft celibatair (onthouding van seks red.) omwille van de dienst aan het Rijk van God, naar het voorbeeld van Christus. Dat alles vraagt om een gedegen vorming en opleiding.”

Opleiding

De opleiding tot priester duurt zo’n zeven jaar en staat qua niveau ongeveer gelijk aan een hbo- tot wo-studie. Men moet in ieder geval ten minste over een havo- of mbo-diploma beschikken. De minimumleeftijd is 18 jaar. Voor kandidaten van rond de 35 jaar of ouder is een verkorte opleiding.

kijk voor meer info op www.rolduc.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee