Jesse Klaver: kabinet moet weg om toeslagenrapport

Print
Jesse Klaver: kabinet moet weg om toeslagenrapport

Afbeelding: ANP

Het hele kabinet moet aftreden wegens het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

„Aftreden is ook schuld bekennen. Dat is echt belangrijk naar alle slachtoffers toe.” Als het kabinet niet opstapt, zegt GroenLinks zelf het vertrouwen op in het kabinet.

„Als je voor zo’n rapport, dat zo hard is, niet meer je politieke verantwoordelijkheid neemt en aftreedt, waarvoor dan nog wel?” vroeg Klaver zich zondag af in het programma Buitenhof. Zijn partij gaat een motie van wantrouwen indienen als het kabinet zelf niet opstapt. „Ik denk dat die motie op brede steun kan rekenen in de Tweede Kamer.” De SP wil ook dat het kabinet aftreedt.

Schone lei

Volgens Klaver gaat het niet alleen om het bekennen van schuld wegens de toeslagenaffaire, maar ook om de algemene omgang met de verzorgingsstaat van de afgelopen kabinetten. Premier Mark Rutte heeft volgens de GroenLinks-leider de „ideologische basis” gelegd voor het overheidsschandaal. Het aftreden, slechts twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, is een belangrijk symbolisch signaal, maar volgens Klaver geeft het ook een volgend kabinet een „schone lei” om de „verzorgingsstaat te repareren”.

Overigens sluit Klaver samenwerking met de VVD van Rutte niet uit na de verkiezingen van 17 maart.